Granollers instal·larà càmeres amb lector de matrícula als accessos de la ciutat

Els 11 punts de control permetran detectar vehicles buscats per la policia, així com controlar el trànsit

Societat

Granollers instal·larà càmeres amb lector de matrícula als accessos de la ciutat
Granollers instal·larà càmeres amb lector de matrícula als accessos de la ciutat

L'Ajuntament de Granollers instal·larà 13 càmeres de control amb lector de matrícules als principals accessos de la ciutat per tal de detectar el pas de vehicles buscats per la policia –és a dir, que hagin estat robats o siguin sospitosos d'haver estat implicats en fets delictius–.

El sistema de seguretat, que s'alimenta de la base de dades de matrícules que comparteixen Mossos d'Esquadra i policies locals, emetrà una alarma a la comissaria de la Policia Local, de manera que permetrà la reacció immediata de les patrulles. A més, segons el cap de Policia, Lluís Colomer, una càmera d'ambient més àmplia amb imatges de l'entorn permetrà veure en directe l'estat del trànsit i intervenir en cas d'incidència.

La licitació del nou sistema inclou, a més de les 13 càmeres a 11 punts, la connexió amb cablejat de fibra òptica dels punts on s'instal·laran les càmeres amb la xarxa pròpia de l'Ajuntament, de manera que "aquesta estesa de fibra òptica permetrà que les imatges arribin ràpidament a la seu policial", indica Colomer, on hi haurà el centre de control.

El contracte municipal de subministrament de càmeres també inclou un lot per al recinte de Roca Umbert. De fet, l'Ajuntament ha licitat el subministrament d'un sistema de càmeres de videovigilància i els seus servidors informàtics corresponents, connectats en xarxa i integrades a la infraestructura informàtica de Roca Umbert. En total, 27 noves càmeres i 22 unitats de senyalització de la zona videovigilada.

El projecte, que s'ha licitat en tres lots, té un pressupost de 215.890 euros (IVA inclòs), amb un contracte de manteniment d'un any.

Els dispositius antics

Actualment hi ha algunes càmeres de control de la mobilitat a la ciutat –com la del carrer Roger de Flor, per exemple– que, segons el regidor de Seguretat, Rudy Benza, han quedat obsoletes. Colomer afegeix que "són dispositius del segle passat, literalment" i algunes estan trencades. "No som pioners en aquestes càmeres de lectura de matrícula. Molts municipis s'estan protegint amb aquest tipus de tecnologies i nosaltres ens estem posant al dia", indica el cap de la Policia Local.

Benza afegeix que s'ha apostat per començar per la ciutat en el seu conjunt, amb càmeres a les vies principals d'entrada i sortida de la ciutat. Un cop vistos els resultats i el funcionament d'aquests dispositius, es podrien anar incrementant.

Més càmeres en aparcaments

De fet, Benza ha avançat que en una segona fase, el govern municipal planteja introduir càmeres als aparcaments públics més grans de la ciutat –al Congost, Ponent i Jutjats–, on reconeix que s'hi han produït alguns robatoris i desperfectes a vehicles.

L'Ajuntament tampoc no descarta la instal·lació de càmeres al nucli antic, concretament a la zona comercial del centre, una actuació que fa un parell d'anys es va plantejar arran d'una onada de robatoris a establiments comercials. "Quan valorem el funcionament d'aquests dispositius podríem suggerir a l'equip de govern noves càmeres a més entrades i sortides de la ciutat o al centre com a mesura de protecció", explica Colomer. Benza assegura que aquest tipus de tecnologies "s'estan imposant a Catalunya, seguint el model d'altres països europeus, com el Regne Unit".

Edicions locals