Dissabte s'obre a veïns i visitants el parc del Falgar a Llerona

L'espai, de 17 hectàrees, es divideix en una zona humida, prats per a la pràctica esportiva, jocs i serveis

Societat

Han estat dos anys d'obres per adequar l'espai
Han estat dos anys d'obres per adequar l'espai

Després de dos anys d’obres –més del doble del que s’havia previst en l’adjudicació–, el parc del Falgar, a Llerona, quedarà obert al públic a partir de dissabte. Una matinal d’activitats servirà per presentar el parc als veïns i visitants, un dels principals projectes del mandat actual.

Entre altres, l’adequació del parc ha comportat grans moviments de terres, l’execució dels camins interiors, l’adequació de l’aparcament, la instal·lació d'enllumenat de baixa intensitat i mobiliari urbà, la plantació d’arbrat i la neteja i el reforç de la penya.

El parc està dividit en tres zones, de menys a més naturalització i de més a menys presència humana: la zona de l’aparcament i els serveis –amb 119 places per a vehicles i autocars–; la zona de prats –on hi haurà jocs infantils i espais lúdics, esportius i de salut–; i la zona de l’estany, la més natural, pensada, entre d'altres, per a l’observació i la nidificació d'aus durant la seva estada a la zona en època migratòria.

Aquesta zona humida està formada per tres llacs artificials que s'abasteixen d’aigua procedent de la depuradora de la Garriga. El primer filtra l’aigua ja depurada de manera natural gràcies a la vegetació; el segon completa el procés de depuració biològica amb el mateix sistema de vegetació i, finalment, el tercer, l’estany central del parc, de 17.564 metres quadrats i amb una illa a l’interior, emmagatzema l’aigua per al reg del parc.

Les 17 hectàrees del parc a tocar de la llera del Congost combinen l’observació d’aus i l’estudi de la natura amb l’oci sostenible i l’esport. Per això també hi ha la zona de prat, que fa de transició entre els espais d’alta activitat humana i la zona humida. Aquesta esplanada compta amb panoràmiques del llac a la part nord i zones d’esbarjo i arbrades al sud.

I la zona de jocs i descans, entre el Falgar i la Verneda, amb 5.000 metres de jocs infantils de fusta, entre el quals una tirolina, tots pensats per a infants de 0 a 12 anys. En aquest sector també hi ha una zona dedicada als exercicis de rehabilitació i de millora de la salut i un circuit esportiu amb zones d’estiraments repartit en els més de 4.000 metres quadrats de camins interiors del parc.

Un llarg camí

Els treballs de condicionament de parc es van iniciar el març de 2017 després de més de vuit anys de paralització del projecte per falta de finançament. L’empresa Barnasfalt ha estat l’encarregada d'executar les obres, que han tingut un cost proper als 3 milions d’euros.

Els veïns de Llerona van intervenir en la definició del nou model de parc a través d’un procés de participació que es va dur a terme el mandat passat. Arran d'això es van introduir canvis importants respecte al projecte inicial, iniciat fa aproximadament 15 anys i que preveia una ocupació més intensiva de l'espai. Finalment, l'actuació que s'ha dut a terme s'integra més en l’entorn natural de la llera del riu Congost, que forma part de la Xarxa Natura 2000.

D'altra banda, tot i l’obertura del parc, queda pendent la construcció i posada en marxa d’una Aula de Natura a la zona de serveis, entre el Falgar i la Verneda, una instal·lació que es vol convertir en un referent en l’educació ambiental a la comarca i que, per tant, serà conegut més enllà del municipi.

L’aula s’obrirà a les escoles de tot Catalunya perquè els nens i nenes puguin aprendre-hi aspectes com el cicle de l’aigua, la flora i la fauna o la manera de treballar de la pagesia. L’Ajuntament treballa perquè l’aula, que preveu acollir uns 6.000 alumnes cada any, estigui gestionada pel Consorci Besòs Tordera i perquè a mitjà termini també s’hi instal·li l’Observatori del Besòs.

Programa d'actes

Per obrir i donar a conèixer el parc a veïns i visitants, s'ha programat per dissabte una matinal d'actes. De 7.30 a 10.45 h hi haurà sessions d'esport saludable; de 7.30 a 9 h una sessió de canicròs; de 9 a 10 h un entrenament amb A4elkm; de 9.15 a 10.15 h una sessió de marxa nòrdica; de 9.30 a 10.45 h una pedalada pel parc i a partir de les 9 h es podrà pujar en globus aerostàtic.

A les 10 h també hi haurà un esmorzar i taller de cuina saludable (pinxos de fruites) a les 10 h; tallers de natura familiars (manualitats amb llavors; posa una flor al teu balcó; Land Art / Petjades infantils); i un viatge en tren per descobrir el paisatge i l’entorn del parc. A les 10.30 h hi haurà activitats de conservació: guiatge interpretatiu de l'entorn i taller de caixes niu. La matinal d'actes acabarà a les 13.30 h.

 

Edicions locals