L'Ajuntament aprova un pressupost de 23 milions per al 2019

La meitat del capítol d'inversions, de 2,5 milions, serà per completar els equipaments de l'Espai Can Prat

Política, Economia

El ple de dijous va aprovar el pressupost per al 2019
El ple de dijous va aprovar el pressupost per al 2019

El ple de l’Ajuntament va aprovar dijous el pressupost municipal per al 2019, tant de l’Ajuntament com dels organismes autònoms, el Patronat Municipal d’Esports i el Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut. En total el pressupost ascendeix a 23.008.898 euros, un 11,5% menys que l’any passat, quan va superar els 26 milions per l’elevat nivell d’inversions previst durant el 2018.

Pel que fa als ingressos, l’Ajuntament preveu disposar de gairebé 21 milions a través d’operacions corrents –9.179.000 en impostos directes, 5.375.875 en transferències corrents, 5.279.147 en taxes i preus públics, 552.870 en ingressos patrimonials i 430.000 en impostos indirectes–. També s’ingressaran 637.006 euros en transferències de capital i 1.555.000 en passius financers.

En despeses, 9.916.751 euros són per a despeses corrents en béns i serveis; 6.916.751 per a despeses de personal –enguany amb un increment salarial marcat per l’Estat del 2,5%– i 1.282.601 per a transferències corrents. També hi ha previstos 1.833.000 euros per a operacions financeres i 2.497.560 per a inversions, un capítol clarament inferior al de l’any passat, quan es van pressupostar més de 7 milions per a inversions.

Espai Can Prat, principal inversió

Segons va explicar l’alcalde en el ple, la despesa prevista en inversions permetrà finalitzar actuacions en marxa com l’Espai Can Prat, amb 1.380.000 euros, rehabilitar l’edifici del Centre de Formació d’Adults-Apadis a Bellavista i remodelar el passeig dels Til·lers i la plaça dels Països Catalans, així com mantenir les inversions en mobiliari urbà, equipaments, jocs infantils, enllumenat, clavegueram i infraestructures a la via pública, com l’asfaltat de camins, entre d’altres. També permetrà una nova aportació al programa d’ajuts a la rehabilitació d’edificis del programa de Pla de Barris de Bellavista.

Segons l’equip de govern, l’objectiu del pressupost d’enguany és finalitzar les inversions projectades en exercicis anteriors i consolidar i incrementar els serveis als ciutadans, així com la tarifació social. En aquest sentit, malgrat que el pressupost es redueix un 11,5% respecte al de l’any passat, “la despesa en serveis al ciutadà s’incrementa”, destacava l’alcalde en el ple.

Finalment, el deute financer a 1 de gener de 2019 era de 13.890.416 euros, que suposa una ràtio d’endeutament del 66,25%, “per sota del percentatge màxim que marca la Llei d’Hisendes Locals”, destacava l’alcalde.

L’oposició, crítica

El pressupost municipal, així com la plantilla i la relació de llocs de treball de l’Ajuntament i els patronats municipals, va ser aprovat amb els vots favorables de PDeCAT, PSC i PP, el vot contrari d’ILFC i ERC i l’abstenció de CpF.

Rafa Bernabé, d’ILFC, va lamentar la gestió financera de l’últim mandat, “molt diferent a la dels primers anys de Colomé”, ja que “abans es controlava molt bé el deute i ara ja no”, deia. Àlex Vega (ILFC), per la seva banda, assegurava que “hi ha massa pressa per acabar equipaments abans de les eleccions, i això portarà sobrecost”.

Àngel Profitós, d’ERC, criticava que no hi hagués “cap partida prevista per a pressupostos participatius”, i va qüestionar que es prevegi un augment d’ingressos per multes als semàfors. També va augurar la sol·licitud d’un altre crèdit per afrontar les inversions d’enguany, i va criticar que l’Espai Can Prat suposi la meitat del capítol d’inversions.

Finalment, Martha Edel, del PP, va votar a favor del pressupost per “fer un vot de confiança al govern” i va demanar que la contractació de nou personal sigui de veïns de les Franqueses.

 

Edicions locals