Noves condicions per al préstec de 4 milions per a inversions

L'Ajuntament renegocia el crèdit amb el BBVA i es proposa anul·lar-lo quan es venguin les parcel·les del Sector N

Política, Economia

La reparcel·lació del Sector N està paralitzada per una resolució judicial
La reparcel·lació del Sector N està paralitzada per una resolució judicial

El ple de l’Ajuntament va aprovar dijous, amb els vots favorables de PDeCAT i PSC, els contraris d’ILFC i ERC i l’abstenció de PP i CpF, la modificació de les condicions financeres de l’operació de crèdit a llarg termini que el consistori va formalitzar l’any passat per finançar les inversions previstes en els pressupostos de 2018.

El crèdit, subscrit amb el BBVA l’estiu passat per valor de 4.025.000 euros, passa ara a tenir un termini d’11 anys (10 amortització i un de carència) i un tipus d’interès variable: Euribor 90 dies + 52 pb.

El crèdit es va sol·licitar després que el TSJC suspengués la reparcel·lació del Sector N iniciada a començaments de l’any passat, que preveia la venda d’unes parcel·les municipals i, per tant, els ingressos pressupostats per a inversions. “La paralització de la reparcel·lació per un contenciós feia trontollar el pressupost del 2018; per això vam demanar el crèdit”, explicava l’alcalde, Francesc Colomé.

L'alcalde afegia que el consistori està a l'espera d'una resposta judicial a un recurs que es resoldrà aquest any, de manera que “si jurídicament podem vendre les parcel·les i la Generalitat ens autoritza, tots els diners seran per amortitzar el préstec”, deia. L’alcalde també recordava que a partir del 2020 l’Ajuntament ingressarà prop de 400.000 euros més cada any pel fet de superar els 20.000 habitants, i assegurava que els interessos de l’any de carència “només suposen 820 euros al mes”.

Crítiques de l’oposició

Des d’ILFC, Rafa Bernabé recordava que “el recorregut judicial mai no és curt”, i criticava la “frivolitat”’ de l’equip de govern de “voler acabar una sèrie d’obres durant aquest mandat a costa d’endeutar-se més del que caldria”. A més, deia Bernabé, “quan es demana un crèdit s’ha de saber quines condicions es poden assumir, no es poden modificar al cap de tres mesos”.

El regidor d'ERC, Àngel Profitós, afirmava que “les carències es demanen quan no es pot assumir un préstec”, i criticava que el govern “tingui tanta pressa per acabar les obres abans d’acabar el mandat”.

Ferran Jiménez, regidor d’Hisenda, va explicar per la seva banda que les Franqueses és un municipi “sanejat” econòmicament. “Fem una gestió prudent del pressupost i aconseguim que el resultat sigui positiu cada any”, deia. El govern xifrava en un 66,25% l’endeutament del municipi a final d’any, i assegurava que si es venen les parcel·les es reduirà fins al 40%.

 

Edicions locals