Via Oberta rejoveneix la junta per acostar els trens als joves

Es calcula que cada any es fan uns 15.000 viatges tripulats

Cultura, Societat

Cada diumenge, d'11 a 13 h, petits i grans poden enfilar-se al tren i fer una volta al circuit
Cada diumenge, d'11 a 13 h, petits i grans poden enfilar-se al tren i fer una volta al circuit

La nova generació d’aficionats al tren arriba amb força al Centre d’Estudis Ferroviaris Via Oberta o, com és més conegut, el Circuit Ferroviari de Cal Gavatx. Al capdavant de l’associació, dedicada a la divulgació i difusió de la cultura del ferrocarril en tots els seus vessants, hi ha Sergi Carrizo, el president, amb 24 anys. Com a segon a bord hi ha Robert Ponz, de 20 anys, qui ja exerceix com a cap d’estació del tren tripulat.

“Els vaig descobrir a la festa del meu barri; des del 2011 que sóc soci de l’entitat i ara també vicepresident”, explica Ponz. “És un circuit de 625 metres on la gent que ens visita pot pujar-hi i fer-hi una volta”, afegeix. De fet, asseguren des de l'entitat, cada any unes 15.000 persones compren el bitllet per fer una volta al circuit.

Durant les festes de Nadal el traçat franquesí canvia la imatge amb els guarniments típics d’aquestes festes. “També vam canviar la decoració per Halloween, ja que des de la junta volem promocionar molt aquestes activitats”, apunten. La nova direcció ferroviària vol aconseguir portar més gent, i especialment joves, cap a l’associació, ja que “la mitjana d’edat va pujant i volem rejovenir-la”, explica el vicepresident.

De les noves activitats que s’estan gestant no en diu gaire, ja que comenta que encara estan massa verdes, però assegura que de mica en mica s’aniran fent públiques. “Tenim nous projectes, noves idees... volem seguir amb el que funciona i ampliar-ho, i alhora obrir la porta a noves activitats. Creiem que és la manera de portar gent nova”.

Amadeu Sabaté, anterior president de l’associació, comenta que aquesta “és una afició més estesa del que sembla, ja que moltes persones la tenen només de portes endins, com era el cas de José María Aznar”. Diu que de trens tripulats n’hi ha una quinzena per tot Catalunya, però al recinte de Via Oberta s’hi poden trobar també maquetes de diferents mides, temàtiques i èpoques, amb els trens circulant i socis explicant el com i el perquè de cada una, o arreglant i fent la posada a punt de les petites rèpliques a escala.
El recinte de Cal Gavatx, actiu des del 2006 –ara fa dos anys, amb motiu del 10è aniversari, va inaugurar una nova via de sobrepàs a l'estació–, està obert els dimecres de 17.30 a 20 h i els diumenges d’11 a 13 h.

El tren tripulat només funciona els diumenges, i el bitllet per fer la volta al circuit val un euro, que es destina al manteniment dels elements del circuit: locomotores, vagons i vies. De fet, la construcció, l'operació i el manteniment del circuit és totalment voluntari i altruista, de manera que els membres de l'entitat, socis i col·laboradors, no perceben cap remuneració per la seva tasca.

Durant totes les festes es mantindrà la temàtica nadalenca al circuit de Cal Gavatx.

 

Edicions locals