Les Franqueses aprova el Pla per la Promoció de la Convivència i el Civisme

S'estendran a tot el municipi accions que ja funcionen a Bellavista, com el servei de suport a les comunitats de veïns

Societat

El Pla de Barris ha permès desenvolupar accions de civisme i convivència a Bellavista
El Pla de Barris ha permès desenvolupar accions de civisme i convivència a Bellavista

Fomentar de manera integral i transversal el civisme i la convivència activa al municipi a partir de la generació i la promoció de relacions de respecte, confiança i solidaritat entre les persones. Aquest és l’objectiu principal del Pla per la Promoció de la Convivència i el Civisme aprovat dijous pel ple municipal amb els vots favorables de tots els grups excepte els d’ERC, que va abstenir-se en considerar que el document era "poc concret".

El pla preveu optimitzar, consolidar i estendre a tot el municipi recursos i accions que ja funcionen en alguns punts, especialment a Bellavista, on el Pla de Barris desplegat els últims anys ha permès desenvolupar accions com el servei de suport, assessorament i mediació a les comunitats de veïns, l’acompanyament en la rehabilitació i millora d’habitatges, o projectes com Vincles, comunitat i escola, o Sensibilització en civisme, entre d’altres.

El pla també preveu altres línies d’actuació que s’aniran concretant en els plans d’acció anual i que aniran donant resposta als reptes que sorgeixin en matèria de civisme, com plans d’accessibilitat als habitatges o l’elaboració d’un mapa d’espais buits a l’aire lliure.

“La convivència és un valor que va més enllà de la coexistència pacífica”, deia el regidor del Pla de Barris, Joan Antoni Marín; “per això cal promoure un marc de respecte, confiança i solidaritat als espais públics, el carrer i els equipaments”. El regidor també exposava que el pla és fruit del treball d’un any en què “s’ha fet una àmplia consulta a la ciutadania, associacions i tècnics i polítics de l’Ajuntament”, i que tot el procés s’ha definit a partir de tres àmbits d’actuació: els espais veïnals, els espais públics –que inclou tant equipaments com espais a l’aire lliure– i el conjunt del municipi.

Més concreció d'accions

En el debat del punt, Elisabet Pericas (ILFC) assegurava que “sobre el paper hi ha bones idees, però després no veiem que es concretin”. “Potser caldria ser més ambiciós i no quedar-se només en estendre a la resta del municipi allò que ja es fa a Bellavista”, afegia Rafael Bernabé.

ERC valorava que “el pla és necessari, està molt ben fet i és tècnicament impecable”, però “hi trobem a faltar el detall de les accions anuals i les assignacions pressupostàries”, deia la regidora Rosa Cassà. “A més, ens amoïna que es plantegi una cooperació transversal entre regidories tenint en compte que en aquest Ajuntament funcionen com a compartiments estancs”.

Joan Antoni Marín, per la seva banda, assegurava que el pla “no quedarà com un brindis al sol”, i que aviat es veurà com ja s’apliquen a tot el municipi aspectes com el servei de suport a les comunitats de veïns –on es poden tractar temes com impagaments, sorolls o desavinences– o els ajuts a la rehabilitació d’habitatges.

El desplegament del pla, que abastarà tot el municipi i tindrà una durada de quatre anys, amb accions anuals, es coordinarà des de l’àrea de Participació i Relacions Ciutadanes. D’altra banda, els pròxima mesos l’Ajuntament també aprovarà una ordenança de civisme.

 

Edicions locals