Les multes del sistema foto-vermell es podran canviar per treball comunitari

L'Ajuntament inclourà la mesura en la pròxima ordenança de de civisme que s'aprovarà a la primavera

Societat

Les Franqueses té vuit punts de registre foto-vermell
Les Franqueses té vuit punts de registre foto-vermell

Pagar les multes dels semàfors amb sistema foto-vermell amb treball comunitari. Aquesta és la proposta que fa l’equip de govern de les Franqueses als infractors que hagin rebut una multa de 100 euros per haver-se saltat el semàfor en vermell i no puguin pagar-la. La proposta s’inclourà en l’ordenança de convivència i civisme que actualment està redactant l’Ajuntament i que estarà enllestida el primer trimestre de l’any que ve.

L’anunci de la mesura el va fer l’alcalde, Francesc Colomé, en el ple de dijous davant la insistència de membres de la Plataforma d’Afectats per les Multes (PAM), que preguntaven si el consistori retiraria el sistema foto-vermell perquè, segons consideren, “les multes responen a un desmesurat afany recaptatori dels ajuntaments i sovint ocasionen autèntics drames personals i familiars, tant en les economies familiars com, en alguns casos, en la pèrdua de llocs de treball per la retirada de punts del permís de conduir i altres trastorns psicològics”.

L’alcalde assegurava que l’objectiu del sistema “no és recaptar, sinó prevenir i conscienciar la gent que no es pot passar un semàfor en vermell”, i en aquest sentit recordava que els diners recaptats amb aquest sistema –unes 500 multes al mes– es destinen íntegrament a accions de serveis socials al municipi. “Ara volem fer un pas més perquè les persones que no puguin pagar les multes puguin fer un servei a la comunitat en un moment determinat”, explica Colomé.

“Entre d’altres, netejar parets amb pintades, col·laborar en esdeveniments esportius o culturals o fer de voluntariat en qualsevol activitat del municipi”. Aquest model, que ja funciona des de fa anys en altres ciutats, com Girona, Barcelona o Cornellà de Llobregat, fa que l’infractor quedi alliberat de la sanció econòmica que comporta saltar-se el semàfor en vermell, però no de la retirada de punts del permís de conduir, ja que això correspon al Servei Català de Trànsit.

El sistema foto-vermell està instal·lat al municipi des de fa quatre anys amb l'objectiu de pacificar el trànsit i millorar la seguretat, i compta amb vuit punts de registre: al carrer Catalunya a Llerona; a la cruïlla de la carretera de Ribes amb la carretera de Cànoves a Corró d’Avall i al carrer del Pont a Corró d’Avall.

Aval del ministeri

L’Ajuntament de les Franqueses ha rebut recentment un informe tècnic sobre dispositius foto-vermell elaborat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat que avala el sistema implantat al municipi. Segons l’informe, “els dispositius foto-vermell no són instruments de mesura de la velocitat” –motiu pel qual no han d’estar sotmesos a controls metrològics–, sinó que la sanció que emet el sistema correspon al fet de saltar-se un semàfor en vermell.

 

Edicions locals