Les Franqueses ultima la compra d'un pis per a emergències socials

El municipi ja disposa actualment de tres pisos d'aquestes característiques i l'objectiu és ampliar-ne el nombre fins a sis

Societat

El consistori ha visitat uns 40 pisos al municipi propietat del BBVA, la majoria dels quals estan ocupats
El consistori ha visitat uns 40 pisos al municipi propietat del BBVA, la majoria dels quals estan ocupats

L’Ajuntament de les Franqueses preveu, per a les pròximes setmanes, la compra d’un o dos pisos al municipi per destinar a habitatge social. Concretament, segons ha explicat el regidor de Polítiques Socials, Ferran Jiménez, l’Ajuntament té prevista per aquest any una partida de 48.500 euros per adquirir i rehabilitar un habitatge, "i si cal faríem un esforç econòmic per ampliar la partida fins als 75.000 o 80.000 euros”.

L’objectiu és disposar d’una borsa pròpia d’habitatges que permeti donar sortida, des dels serveis socials municipals, a les emergències sobrevingudes de famílies del municipi, sobretot en casos de desnonaments, pèrdua sobtada d’habitatge o maltractaments, entre d’altres.

Actualment el municipi ja compta amb tres habitatges d’aquestes característiques a Llerona –un dels quals en fase de rehabilitació– fruit de la donació d’un veí del poble a l’Ajuntament l’any 2013. “Ara l’objectiu és ampliar aquesta borsa, de manera que en tres o quatre anys tinguem sis pisos per destinar a necessitats socials”, diu Jiménez.

Per fer-ho, l’Ajuntament ha fet ús del dret de tempteig que té en la borsa de pisos que el BBVA ha posat a disposició de la Direcció General d’Habitatge per destinar a habitatge social, i ara com ara està pendent del vistiplau que pugui donar la Generalitat a l’adquisició d’un o dos habitatges a les Franqueses.

“Hem visitat conjuntament amb els tècnics de la Direcció General d’Habitatge una quarantena de pisos de les Franqueses, però la gran majoria estan ocupats”, diu Jiménez, qui apunta que, en aquests casos, el procés per adquirir-los és molt lent, perquè cal que la Generalitat procedeixi a tramitar i executar un desnonament.

Dels que no estan ocupats, explica el regidor, n’hi ha de moltes condicions i preus diferents. “Els més barats solen requerir una gran inversió per posar-los al dia, mentre que els que estan en bon estat tenen un preu de sortida més car”, explica Jiménez. “A més, volem que els pisos siguin al municipi, que tinguin com a mínim dues habitacions, que no hi hagi barreres arquitectòniques i que compleixin la normativa en eficiència energètica”.

Per tot plegat, després d’un procés de cerca que ha durat mesos, l’Ajuntament ha mostrat interès per dos pisos a Bellavista i Corró d’Avall, i ara espera que la Generalitat en valori la idoneïtat. Amb tot, apunta el regidor, si el 15 de novembre la Direcció General d’Habitatge no ha respost o ha denegat la petició municipal, l’Ajuntament recorrerà al mercat obert. “Llavors serà el moment de parlar amb particulars, agents immobiliaris o altres entitats per mirar de trobar pisos que siguin adequats per aquesta finalitat”, assegura Jiménez.  

Pla d'ajut

Jiménez explica que la partida per a la compra d’aquest habitatge s’ha previst “sense desatendre la resta de necessitats socials que hi ha a les Franqueses”. En aquest sentit, disposar d’un nou pis per a emergències socials permetria donar sortida d’una manera més àgil a situacions de gran precarietat que poden produir-se sobtadament al municipi. “No podem preveure si algú es quedarà sense res l’endemà, per això cal estar preparat”, diu Jiménez.

A més, afegeix, “no es tracta només de fer una cessió temporal d’un pis, sinó que al voltant d’això hi sol haver sempre un pla d’ajuts i un itinerari d’atenció per resoldre diversos problemes socials” derivats de la falta d’habitatge, des de la inserció laboral i l’orientació per sol·licitar ajuts econòmics fins al suport emocional i l’escolarització dels menors en casos en què, per exemple, es tracti de famílies amb fills petits.

 

Edicions locals