Increment del 2% en els tributs locals per al 2019 a les Franqueses

El govern destaca que els preus i les taxes per l'any que ve asseguren la continuïtat de la tarifació social

Societat, Economia

L'aprovació provisional de les ordenances va rebre els vots favorables de PDeCAT i PSC
L'aprovació provisional de les ordenances va rebre els vots favorables de PDeCAT i PSC

El ple de les Franqueses va aprovar dijous, provisionalment, la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2019. Es tracta d’una trentena de taxes i preus públics que, com a norma general, pujaran un 2% respecte a l’exercici actual. “L’increment anual de l’IPC se situa en el 2,3%, de manera que l’augment que farem quedarà per sota de l’IPC de referència”, explicava el regidor d’Hisenda, Ferran Jiménez.

Les úniques excepcions d’aquest augment generalitzat del 2% seran per a l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i l’impost sobre activitats econòmiques, que es mantindran com fins ara.

Pel que fa a l’impost de béns immobles (IBI), l’Ajuntament modificarà el coeficient municipal per compensar l’augment del coeficient estatal, de manera que l’increment total de l’impost sigui també del 2%. “En total serà un creixement d’entre 6 i 10 euros a l’any per habitatge”, deia Jiménez, qui afegia que “no som nosaltres qui marquem els percentatges, sinó que els marca la llei”.

L’alcalde, Francesc Colomé, defensava l’increment per anar regularitzant la situació de preus després d’un període de quatre anys en què els impostos es van mantenir congelats. “Del 2013 al 2017 no es van apujar els impostos. L’any passat vam apujar els preus una mica per sobre de l’IPC, i ara ho fem una mica per sota”, deia. “Cada vegada demanem més serveis, volem un municipi cinc estrelles, i això val diners”, apuntava. 

D’altra banda, el regidor d’Hisenda va destacar que per tercer any consecutiu es mantindran les bonificacions fiscals i la tarifació social en determinats serveis, com l’escola de música, la llar d’infants, les activitats esportives extraescolars i les activitats de Can Font, per a les quals s’apliquen descomptes d’entre el 20% i el 60% en funció de la capacitat econòmica dels usuaris. La mesura, recordava Jiménez, té l’objectiu de posar aquests serveis a l’abast de les famílies amb menys recursos econòmics.

Més tarifació social

Per a la regidora d’Imaginem les Franqueses en Comú (ILFC) Elisabet Pericas, la tarifació social que s’aplica al municipi és insuficient. “La pobresa es cronifica, el creixement econòmic no es veu reflectit en les famílies”, deia Pericas. Per això defensava que les taxes i els impostos tinguin un criteri d’equitat, de manera que "pagui més qui més té", i que la tarifació social arribi a més serveis, com els casals juvenils. També apostava perquè la taxa de residus “no es pagui en funció de la superfície dels habitatges, sinó del volum de residus generats”.

En el mateix sentit, el regidor Àlex Vega (ILFC) afegia que no hi ha d’haver una proporcionalitat lineal en el pagament d’impostos, sinó que els tributs “han de ser progressius”. L’alcalde rebatia que ja hi ha progressivitat en el pagament d’impostos. “L’IBI es paga d’acord amb el valor cadastral, de manera que ja paga més qui més té”, i posava com a exemples d'això altres tributs, com l’impost d’activitats econòmiques (IAE) i l’impost de vehicles.

ERC, per la seva banda, va qüestionar per què no s’incrementaven els tributs a les empreses, i va obrir la porta a presentar al·legacions en el període d’exposició pública, que s’allargarà durant un mes. Les al·legacions hauran de ser debatudes al ple, de manera que l’aprovació definitiva no es produirà fins a finals de desembre.

Les ordenances fiscals per al 2019 es van aprovar provisionalment amb els vots favorables de l’equip de govern (PDeCAT i PSC), l’abstenció d’ERC, CpF i PP i el vot contrari d’ILFC.

 

Edicions locals