Oriol Amat, a Granollers: 'El repte empresarial és aconseguir millorar els salaris'

L'economista, convidat per Pimec, fa una xerrada al Teatre Auditori sobre la situació econòmica actual i les expectatives per al 2021

Economia

Pimec va convidar Oriol Amat a fer una xerrada al Teatre Auditori  I  Foto: Xavier Solanas
Pimec va convidar Oriol Amat a fer una xerrada al Teatre Auditori I Foto: Xavier Solanas

L'economista Oriol Amat va omplir dimarts la Sala Petita del Teatre Auditori en una xerrada sobre la situació econòmica actual i les expectatives per al 2021 organitzada per Pimec, la patronal de les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya.

Amat, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la UPF, vicedegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya i vicepresident de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), entre d’altres, va fer un diagnòstic de la situació actual del teixit empresarial català i va ser optimista de cara als propers anys.

“El teixit empresarial evoluciona molt bé. L’impacte de la situació política dels últims temps ha estat imperceptible, ja que les empreses han seguit avançant, han creat ocupació, han augmentat la facturació, han generat riquesa i s’han internacionalitzat més que mai”, assegurava, i especialment al Vallès Oriental, una zona “molt potent i ben situada per encarar el futur, amb un teixit industrial internacionalitzat i diversificat per sobre de la mitjana”.

Amat també apuntava que el PIB actual ja supera el de l’any 2008, però indicava que han quedat seqüeles dels anys de crisi, sobretot a nivell salarial. De fet, apuntava Amat, “el repte del teixit empresarial és aconseguir millorar els salaris de bona part de la població”, i “si aconseguim resoldre els problemes polítics l’evolució de l’economia serà molt més bona”.

Com Amat, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, també va mostrar-se optimista pel que fa a la recuperació econòmica i feia un repàs de les grans xifres de la ciutat dels últims anys. “L’any 2007 Granollers tenia 31.000 llocs de treball i 2.300 aturats; això va caure a 24.000 llocs de treball i 6.100 aturats l’any 2013, i ara ja tornem a estar per sobre dels 30.000 llocs de treball a la ciutat”.

En aquest sentit, Mayoral assegurava que “avancem bé, comencem a veure la sortida del túnel”, i va posar en valor el teixit industrial de Granollers. “Les nostres empreses facturen el doble que Mataró, una ciutat que és el doble de gran que Granollers, i el mateix que Sabadell, que té 200.000 habitants”. Amb tot, apuntava l’alcalde, “la crisi ha deixat ferides enormes. Ara els llocs de treball són de menys qualitat i amb pitjors salaris, hi ha més aturats de llarga durada i el 55% dels desocupats té més de 45 anys”.

Reivindicacions de Pimec

El president de Pimec al Vallès Oriental, Pere Barrios, va demanar “governabilitat i estabilitat a nivell polític” per créixer econòmicament i va desgranar algunes de les demandes de l’entitat per revifar la reactivació.

Entre d’altres, Barrios va demanar desplegar el Pacte Nacional per la Indústria i apropar el pes d’aquest sector al 25% del PIB; dotar Catalunya de més i millors infraestructures; una nova política energètica que aposti per les renovables i faci les empreses més competitives; un nou sistema de finançament per a Catalunya; un nou marc català de relacions laborals i fomentar la formació professional i recuperar la figura de l’aprenent. “Hem de procurar que l’economia prioritzi l’acció política”, deia Barrios.

 

Edicions locals