Visita a Gernika per preparar el 80è aniversari del bombardeig a les Franqueses

La delegació franquesina, encapçalada per l'alcalde, ha fet entrevistes per un documental

Societat

L'alcalde, Francesc Colomé, ha encapçalat la delegació franquesina a Gernika
L'alcalde, Francesc Colomé, ha encapçalat la delegació franquesina a Gernika

Les Franqueses es prepara per commemorar els 80 anys del bombardeig que va partir el municipi el 24 de gener de 1939 en què van morir tres persones. Per això, el cap de setmana passat, una delegació encapçalada per l’alcalde, Francesc Colomé, i l’historiador Joan Garriga, van visitar el municipi basc de Gernika amb la intenció de conèixer la tasca d’aquest municipi en la recuperació de la memòria històrica.

Gernika va partir un bombardeig el 26 d’abril de 1937 que va arrasar el 80% del poble. Arran d’aquests fets el govern de la República va fer pintar un quadre de Picasso, i això va fer que l'atac fes la volta al món.

Des d'aleshores Gernika s’ha convertit en una icona de la recuperació de la memòria històrica amb projectes com el Museu de la Paz o el Centre d’Investigació.

A més, ha organitzat recorreguts per conèixer els fets i ha museïtzat alguns refugis. A més, el municipi s’ha involucrat en projectes com Mayors for Peace d'acord amb el seu compromís de treballar per la pau.

"Gernika ha fet d’un fet negatiu una aposta per la pau", deia l’alcalde de la població, José Maria Gorroño, qui va lliurar una fulla de l’arbre de Gernika a l’alcalde de les Franqueses.

Durant l’estada Colomé també va reunir-se amb la presidenta de las Juntas Generales de Bizkaia, Ana Otadui, qui va regalar a la delegació franquesina una rèplica d’una pintura de la Casa de Juntas.

En aquest indret hi ha l’arbre de Gernika, "el símbol més universal del poble basc" per la pau i la llibertat respectat per tothom on els lehendakaris prenen possessió del càrrec.
 

"Les Franqueses té molts elements patrimonials per posar en valor i hem vingut a veure com ho fan”, deia Francesc Colomé durant la visita, que també va servir per fer entrevistes a testimonis que tenen relació amb el bombardeig de Gernika i les Franqueses per un documental que s'està elaborant per celebrar l'aniversari.

En el mateix sentit, Joan Garriga apuntava que "les Franqueses vol fer memòria, i per això cal destacar el patrimoni ric que hi ha per treballar en aquest municipi, com el refugi o el camp d’aviació. Un procés de museïtzació pot arribar al sentiment de la gent".

La celebració també inclourà la plantada d’un plançó de l’arbre de Gernika a les Franqueses, entre altres activitats.

 

Edicions locals