Les Franqueses commemorarà l'1-O amb una consulta simbòlica sobre el procés constituent de la República

La jornada començarà amb una marxa que passarà pels cinc pobles del municipi, fins a Llerona

Política

Veïnat de Marata, durant l'1-O - Fotografia: Ramon Ferrandis/ Arxiu M. Les Franqueses
Veïnat de Marata, durant l'1-O - Fotografia: Ramon Ferrandis/ Arxiu M. Les Franqueses

Txell Parera

El CDR de les Franqueses commemorarà diumenge el primer aniversari de l'1 d'octubre amb una marxa que passarà pels set punts que aquell dia van ser col·legis electorals als cinc pobles del municipi. El recorregut anirà seguit d'una dotzena d'actes a Llerona, entre els que hi haurà la celebració d'una consulta simbòlica sobre com ha de ser la República catalana.

La caminada començarà alhora des de les antigues escoles de Corró d'Amunt i des de l'antic col·legi de Bellavista (10 h). Les dues columnes aniran avançant, la primera per les antigues escoles de Marata (11 h) i la segona per les escoles Bellavista-Joan Camps (10.30 h), Guerau de Liost (11 h) i Joan Sanpera i Torras (12 h), fins que es trobaran al consell del poble de Llerona.

L'organització ha animat els franquesins a sumar-se a la marxa i a dur senyeres, estelades i cartells reivindicatius. La caminada s'aturarà a cada col·legi, on es llegiran fragments de poemes i cançons de Miquel Martí i Pol, Ovidi Montlló, Lluís Llach o Txarango, es farà una fotografia de grup i també s'hi penjaran cartells commemoratius, de forma temporal. Probablement, també se sumaran tractors al llarg del recorregut.

Un cop a Llerona, pels volts de les 13 h hi ha previstes una dotzena d'activitats que començaran amb un vermut de trobada, jocs infantils, la lectura d'un manifest redactat pel CDR franquesí, una exposició de fotografies i la projecció d'un videoreportatge sobre l'1-O. Després, se celebrarà una botifarrada popular –els tiquets valdran 8 euros el mateix diumenge i 6 euros si es compren anticipadament a l'estanc Ateneu, a la llibreria l'Espolsada i a la parada de l'ANC i del CDR del mercat dels dissabtes–.

A la tarda hi ha programat un dels plats forts de la jornada per acabar de completar la festa, amb una taula rodona per compartir el record de l'1 d'octubre i després el debat Què li demanes a la República?, que inclourà una consulta popular simbòlica sobre els principals eixos que hauria de tenir el nou Estat. Des del CDR s'apunta que la intenció és organtizar "un dia commemoratiu, festiu i constructiu per seguir avançant cap a la República i per recuperar la convivència, el caliu i l'espontaneïtat de la gent durant l'1 d'octubre".

El dia acabarà amb una xocolatada, cant coral i rom cremat per a tothom. Per tornar cap a casa, s'organitzaran cotxes particulars i es compartiran.

 

 

Edicions locals