En marxa el Pla Social i Econòmic per reduir l'atur de llarga durada a les Franqueses

Un altre dels objectius del pla és inserir persones amb discapacitat al món laboral

Societat, Economia

Els membres de la Taula del Pla Social i Econòmic de les Franqueses que han participat en la primera reunió del projecte a Can Ribas - Fotografia: Ajuntament les Franqueses
Els membres de la Taula del Pla Social i Econòmic de les Franqueses que han participat en la primera reunió del projecte a Can Ribas - Fotografia: Ajuntament les Franqueses

Txell Parera

Can Ribas ha acollit aquest dimarts la primera reunió de la Taula del Pla Social i Econòmic de les Franqueses, un projecte que pretén reduir l'atur al municipi reinserint al món laboral els veïns que tenen més dificultats per trobar feina.

El pla tot just s'ha posat en marxa i encara ha de determinar en quins col·lectius se centra, però dues de les línies estratègiques més consolidades són la de persones en situació d'atur de llarga durada i la de gent amb discapacitat.

Segons Ferran Jiménez, regidor de Polítiques Socials, la taula ja ha aprovat constituir un centre de treball especial –una iniciativa impulsada per Apadis– i també donar suport psicològic, formatiu i laboral a persones en situació prolongada d'atur.

La resta de línies estratègiques es concretaran en la propera reunió de la Taula, que s'ha de celebrar abans d'acabar l'any. Per ara, es parla d'un màxim de quatre o cinc línies, una de les quals podria focalitzar-se en la inserció laboral de joves que acaben l'institut i no tenen feina.

Itineraris "personalitzats"

Com ja es va explicar durant la presentació del projecte al maig, el programa potenciarà les empreses com a motors econòmics del municipi i els donarà suport i assessorament perquè contractin persones en risc d'exclusió social. El pla també potenciarà la formació per a l'ocupació i promourà accions concretes com xerrades i tallers sobre temes socials i econòmics.

La principal novetat de la iniciativa però és que "a diferència dels plans d'ocupació que miren currículums, aquest projecte pretén conèixer la persona, saber com és, entendre per què no troba feina", explica Ferran Jiménez. "Pretenem que la feina surti a partir del perfil del treballador i no de les necessitats de l'empresa", assegura. I afegeix que, tot i que es busca un profit tant a nivell personal com empresarial, "serà més significativa l'ajuda que donarà l'empresa a nivell afectiu que no la vessant econòmica".

Jiménez preveu que només una desena de persones a l'any puguin servir-se del pla, ja que es tracta d'itineraris "personalitzats i amplis, que inclouen àmbits de formació i pràctiques i que pretenen generar un compromís entre l'empresa i el treballador, de manera que no es poden massificar", indica.

Tot plegat, vol ser un projecte centrat en les Franqueses però "nascut per sumar la resta de la comarca i recollir la feina que es fa a nivell supramunicipal, sobretot en col•laboració amb el Consell Comarcal", apunta Jiménez, qui creu que la iniciativa també servirà per aportar idees que puguin aplicar-se en altres actuacions municipals i comarcals.

Bona rebuda

La Taula del Pla Social i Econòmic està formada per 23 membres en representació de tots els grups municipals, de sindicats, d'associacions d'empresaris i d'entitats del tercer sector. Des de Pimec, Nemesio Navas considera que és una proposta que pot ajudar les empreses a l'hora de contractar personal, ja que "els empresaris estem trobant dificultats a l'hora de buscar treballadors qualificats, de manera que el pla pot definir uns plans de formació per les empreses que ajudin a gent poc qualificada o amb minusvalies a incorporar-se al món laboral", afirma.

Per la seva banda, Vicenç Albiol, secretari comarcal d'UGT, creu que és un projecte "molt interessant des del punt de vista de participació social" i considera que permet que els sindicats "donin la seva opinió perquè és un pla integral". Albiol considera que UGT podrà aportar-hi eines de formació i contribuir a arribar a acords tant pel que fa a la contractació pública com privada.

Estel Armengol, presidenta de l'associació de comerciants de les Franqueses, assegura que el comerç local "no necessita res en concret" però que el projecte pot servir per "fer ambient de poble, que es compri a les botigues i que els treballadors siguin de les Franqueses; en definitiva, que el municipi creixi però que ho faci amb la pròpia gent del poble", explica.

Des del Xiprer, Mercè Riera apunta que es tracta d'una proposta "molt interessant perquè hi ha ganes de fer una feina ben feta" i assegura que per l'entitat "va bé que hi hagi gent que ens doni suport perquè això ens ajuda i ens dóna confiança".

Un miler d'aturats

A l'agost, la xifra d'aturats a les Franqueses va ser de 1.065 persones (11,74%). L'agost de 2017, la xifra va ser de 1.116 persones aturades, un 4,5% superior.

 

Edicions locals