L'ANC ja té gairebé plens els tres autobusos per anar a la manifestació de la Diada

A principis de setmana, uns 170 franquesins ja havien reservat seient i 225 havien comprat la samarreta

Política

Sardanes durant l'acte de commemoració de la Diada, l'any passat - Foto: Ajuntament les Franqueses
Sardanes durant l'acte de commemoració de la Diada, l'any passat - Foto: Ajuntament les Franqueses

Txell Parera

Un any més, i ja en són set, l'ANC i Òmnium Cultural criden a la mobilització massiva per la Diada Nacional de Catalunya, i enguany ho fan després d'un any políticament molt intens. D'ençà l'últim 11 de setembre, el poble català ha viscut moments històrics com el referèndum de l'1 d'octubre, la proclamació de la República, la imposició de l'article 155, l'empresonament i l'exili del govern català, les eleccions del 21 de desembre o la investidura i nomenament del nou govern del president Quim Torra.

Ara, les dues entitats sobiranistes proposen que la ciutadania surti al carrer per reclamar la implementació de la república, l'opció més votada l'1-O, sota el lema Fem la República Catalana. Les ANC locals estan responent a la crida i, lluny de desinflar-se, a principis d'aquesta setmana, l'ANC de les Franqueses ja havia omplert gairebé els tres autobusos reservats per anar a la manifestació de la Diada que organitzen l'ANC i Òmnium Cultural a Barcelona (17.14 h). En total, ja hi havia reservades més de 160 places d'autocar i s'havien venut 225 samarretes.

La coordinadora de l'ANC franquesina, Núria Serra, assegura que la venda tant de tiquets com de samarretes va "al mateix ritme que altres anys" i que a nivell comarcal hi ha més inscripcions que en altres ocasions. Per acabar d'ocupar els autobusos i animar la venda de samarretes de la Diada, l'ANC de les Franqueses instal·larà una parada dissabte a la plaça de Can Font (de 10 a 13 h), ja que "en general, sempre es venen més places i samarretes al setembre; ens passa cada any perquè a l’agost hi ha molta gent fora", afirma Serra.

El preu del bitllet d'anada i tornada en autobús a Barcelona és de 10 euros, la samarreta d'adult costa 15 euros i la d'infant 8. La samarreta d'adult va acompanyada d'un ventall i també d'una bossa tipus motxilla. Els autocars sortiran dimarts a les 14 h des de la rotonda que hi ha al costat de l'ajuntament i es dirigiran fins als entorns del passseig de Sant Joan, on els franquesins tenen adjudicats els trams 33, 34 i 35 de l'àrea 4 –el tram 35 el compartiran amb gent del Vallès Occidental–. La inscripció al tram es pot fer tant per Internet com per telèfon.

Bea Talegón obrirà els actes commemoratius

A les Franqueses, els actes institucionals de la Diada començaran amb la xerrada La República de Catalunya, una oportunidad para España y para Europa que oferirà la periodista Beatriz Talegón a la sala de plens de l'Ajuntament (10.30 h). Talegón aprofitarà la conferència per parlar de la situació actual de Catalunya i plantejarà el procés d'independència com una "oportunitat per mostrar les clavegueres d’Espanya i aprofundir en el concepte de democràcia".

Després, començarà el seguici amb els Garrofers des de la plaça de l’Ajuntament fins al monòlit del passeig de Tagamanent (11.30 h), on s'hi farà la tradicional ofrena floral. Allà, les corals Xeremella, Cor Camins i Cantaires de Corró oferiran un petit concert i també s'hi interpretarà la sardana Himne al poble de les Franqueses, que comptarà amb la participació dels Sardanistes Franquesins. Acabada la dansa, es farà una cantada col·lectiva de les tres corals, que interpretaran l'Himne dels Segadors, i hi haurà un aperitiu animat pels Garrofers.

Edicions locals