Primera truita gegant a Llerona

Festes Laurona organitza aquest àpat en el marc de la festa major del poble, que enguany comptarà amb una trentena d'activitats i amb l'espectacle d'en Peyu com un dels plats forts

Cultura, Societat

Txell Parera

Una de les últimes festes majors que se celebra a les Franqueses és la de Llerona, que comença aquest dimecres amb una projecció infantil (20.30 h) i s'allarga fins a l'11 de setembre. Durant tots aquests dies s'ha programat una trentena d'activitats per a totes les edats, repartides entre les antigues escoles del poble –principal centre neuràlgic de la festa–, el camp de futbol, el nou casal i l'església de Santa Maria.

Una de les principals novetats d'aquesta festa major és l'estrena d'una truitada, un sopar amb què es repartiran trossos d'una truita gegant i que es farà diumenge a les 20.30 h. El preu del sopar és de 6,5 lauros per persona i inclou el tros de truita, un refresc i postres.

D'altra banda, aquest any l'organització ha decidit programar la pista lleronina, que celebrarà la cinquena edició, el partit de futbol damunt el fang i la festa de l'escuma de forma consecutiva. "Primer els embrutarem i després els passarem per aigua i els netejarem. Creiem que la gent s'ho pot passar molt bé així", apunta Isidre Garriga, de Festes Laurona. Les activitats tindran lloc diumenge a partir de les 11 h.

Si als matins es programaran les activitats més esportives i refrescants, les nits seran pels amants de la cuina i la gresca. És el cas de dissabte al vespre, en què hi ha prevista la tradicional botifarrada popular i un espectacle d'humor. Aquest any l'organització es mostra optimista i espera arribar "a les 500 o 600 botifarres, superant les 400 de l'any passat", diu Garriga. Per aconseguir-ho, Festes Laurona ha convidat el Peyu, que actuarà amb l'espectacle d'humor En Peyu i en Dani (22 h) just després de la botifarrada popular (21 h). 

L'organització també espera aplegar més gent que l'any passat al sopar de festa major de diumenge (21.30 h), on s'espera reunir uns 750 comensals. Aquest àpat valdrà 25 lauros pels adults i 5 lauros pels infants de fins a 10 anys i, com és habitual, s'aprofitarà l'ocasió per lliurar la placa al civisme del Consell del Poble de Llerona. Després hi haurà ball amb l'Orquestra Taxman de les Franqueses.

A més d'incorporar novetats i d'apostar fort pels àpats, a la festa major no hi faltaran les propostes més habituals, com el Rastrillo de Llerona de diumenge (de 10 a 12 h) –un intercanvi de joguines entre nens i nenes–, l'exposició i el taller de bonsais també diumenge (exposició tot el dia i taller de 17 a 20 h), l'audició i ballada de sardanes amb la Cobla Premià de Mar (diumenge al migdia) o les havaneres amb el grup Arjau de dimarts al vespre (19 h). La festa major arribarà al seu punt final després del concert, amb els focs artificials a càrrec dels Encendraires (21 h).

Edicions locals