Enllestit el projecte de l'Ajuntament per pacificar el camí de Marata

El consistori ja l'ha entregat als veïns, que se l'estudiaran i volen reunir-se amb l'equip de govern al setembre per continuar treballant-lo

Societat

Vehicles circulant pel camí veïnal de Marata que es vol pacificar - Foto: Xavier Solanas
Vehicles circulant pel camí veïnal de Marata que es vol pacificar - Foto: Xavier Solanas

les FranquesesTxell Parera

El veïnat de Marata ja té sobre la taula el projecte tècnic que ha elaborat l'Ajuntament de les Franqueses per pacificar el camí veïnal que passa pel poble. Ara, els veïns valoraran l'informe i volen reunir-se amb l'equip de govern al setembre per continuar treballant-lo.

Les primeres sensacions apunten a què "no és un informe perfecte però sí un pas important", asseguren veïns del poble, que també esperen que el projecte es reprengui després de l'estiu i que la pacificació del camí sigui una realitat la primavera vinent.

Una llarga reivindicació

El veïnat fa anys que reclama pacificar el camí de Marata, per on diàriament hi circulen uns 2.500 vehicles segons un estudi de la Diputació de Barcelona, i molts dels quals ho fan a gran velocitat. El 30 de juliol de 2015 es va crear una comissió per resoldre els problemes de trànsit de la via i, al març passat, representants del Centre Cultural de Marata, d'Unió de Pagesos, veïnat del poble i l'Ajuntament van signar un conveni en què s'acordaven diverses actuacions que els maratencs consideren "d'urgència", sobretot per solucionar el problema de l'alta velocitat.

En concret, l'acord inclou la construcció d'un voral d'una amplada ideal d’un metre entre el pont de la riera Carbonell i les bústies de can Font de Baix amb un separador que divideixi la calçada del voral per tal de garantir la seguretat dels vianants –tot i que es prioritzarà que la calçada tingui com a mínim 4,5 metres d'amplada per fer possible la circulació de vehicles–.

El conveni també preveu aixecar un ressalt davant de cal Tort perquè els vehicles redueixin la velocitat, limitar la velocitat màxima a 30 km/h en tot el camí i prohibir l'avançament i la circulació de vehicles de transport de mercaderies –excepte serveis a granges agrícoles i veïnat–. Alhora, es va acordar assegurar algun apartador per als vehicles agrícoles i substituir les barreres metàl·liques del pont de la riera Carbonell, i entre can Ginesta i ca l'Enric, per barreres de fusta.

Els veïns havien demanat que el projecte estigués enllestit per la festa major del poble –que s'acaba aquest proper cap de setmana– i l'Ajuntament va assegurar que tindria en compte la data però no s'hi va comprometre. D'altra banda, el conveni té destinats 50.000 euros per poder realitzar totes les actuacions acordades, una xifra que el consistori ja va anunciar que segurament seria insuficient i es va oferir a afegir-hi diners.

 

Edicions locals