El ball de l'Espolsada centra la recta final de la festa major de Marata

El cap de setmana començarà amb la representació de 'Terra Baixa' i amb el Cros Infantil, i acabarà amb les havaneres del grup Ultramar

Cultura, Societat

Marata encara el gruix d'activitats de la festa major del poble amb un programa d'actes farcit de propostes que tindrà com a plat fort el tradicional ball de l'Espolsada i el ball del Pericó. L'actuació se celebrarà diumenge al centre cultural (12.30 h) i, com ja és habitual, s'espera que aplegui un bon grapat de veïns que dansaran al ritme que marqui la cobla Genisenca.

El ball de l'Espolsada és una dansa tradicional que havia estat especialment popular en poblacions com Corró d'Avall o Marata. Justament, els maratencs la ballen per festa major amb la intenció de celebrar la diada però també de transmetre la dansa de generació en generació, evitant així que es perdi –tot i que el músic i folklorista Albert Manyosa assegura a El Ball de l'Espolsada a Cardedeu (1902) que el format actual de la dansa no té res a veure amb l'original–.

Raimon Casals assegura a l'Inventari de Danses Vives de Catalunya que la primera referència escrita de l'Espolsada és del 30 de setembre de l'any 1900, en un article que signa Jaume Maspons i Camarasa a La Veu del Vallès. Amb el pas dels anys, el ball ha anat canviant algunes tonades, tot i que ha conservat les músiques més característiques.

Es creu que el nom prové d'un punteig anomenat espolsar i que la dansa està molt lligada al ball de gitanes. En el cas de l'Espolsada de Marata, la dansa té quatre parts: el passeig, la sardana, l'espolsada i, de nou, es repeteix la sardana.

Cap de setmana de teatre, esport, música i activitats infantils

Les activitats de festa major començaran divendres, quan el grup de teatre amateur tornarà a representar l'obra Terra baixa, d'Àngel Guimera, al centre cultural (22 h). Dissabte se celebrarà el tradicional cros popular, que sortirà de la plaça de Marata però enguany canviarà de recorregut. Hi haurà tres circuits per categories i les inscripcions, gratuïtes, es podran fer el mateix dia, a partir de les 8,30 h.

Cap a les 13 h es podrà visitar la vuitena mostra infantil d'arts plàstiques a les antigues escoles i, a la tarda, la plaça de Marata s'omplirà de jocs infantils (18 h) que donaran pas al ball de festa major a partir de les 22.30 h.

La celebració de l'Eucaristia a la parròquia de Santa Coloma, amb cant dels Goigs en honor a la patrona (11 h) donarà el tret d'inici a les activitats de festa major de diumenge. L'acte estrella serà el tradicional ball de l'Espolsada i el ball del Pericó al centre cultural (12.30 h). La festa major s'acabarà al ritme de les havaneres que interpetarà el grup Ultramar a la plaça de Marata (21 h).

 

Edicions locals