'Es parlava de la distribució de les urnes de l'1-O com si fos tràfic de drogues'

Andreu Pujol Mas, historiador i periodista, ha presentat aquest dijous a la plaça de l'Espolsada de Corró d'Avall el llibre d'investigació 'Vam fer un referèndum'

Societat, Política

Andreu Pujol, en la xerrada que va oferir dijous a la plaça de l'Espolsada organitzada pel CDR de les Franqueses - Fotografia: Mireia Carles
Andreu Pujol, en la xerrada que va oferir dijous a la plaça de l'Espolsada organitzada pel CDR de les Franqueses - Fotografia: Mireia Carles

Mireia Carles

Andreu Pujol ha presentat el seu llibre Vam fer un referèndum, que tracta de les interioritats polítiques de les dues últimes legislatures, enfocant-les, sobretot, en la culminació del referèndum de l'1 d'octubre.

Pujol ha explicat que el camí polític fins a l'1 d'octubre va estar ple de sobresalts i que no sempre eren recollits pels mitjans de comunicació. És per aquest motiu que l'autor va decidir publicar un llibre on a partir de desenes d'entrevistes anònimes es pogués explicar el que realment estava passant a Catalunya. "Eren entrevistes amb el compromís de no dir el nom de les persones que em facilitaven la informació. Això feia que s'obrissin més a explicar-me el que sabien", ha assegurat.
 
L'autor ha aclarit que el llibre intenta reflectir tant els moviments de la societat civil com les tensions que hi van haver en la vida parlamentària i en el Govern de la Generalitat. "S'explica com es va anar conformant aquest referèndum a partir de lluites internes que, finalment, va acabar culminant amb el fet de l'1 d'octubre".
 
Al llarg de la presentació, Pujol ha comentat part del contingut del llibre, com la cessió de consellers del Govern o les baralles entre els partits polítics. També ha destacat anècdotes com l'arribada de les urnes als col·legis el dia 1 d'octubre. "En el llibre podem veure com es parla de la distribució de les urnes com si es parlés de tràfic de drogues", ha indicat.
 
Pujol ha assegurat que "els fets de l'1 d'octubre són una cosa excepcional", destacant que la gran participació va demostrar que una part molt important de la societat catalana estava absolutament compromesa amb el dret a l'autodeterminació del país. "La gent s'estava rebel·lant contra l'ordre establert", ha recordat.
 
L'acte ha estat organitzat pel CDR les Franqueses en col·laboració amb la llibreria l'Espolsada.

Edicions locals