Maná, El Xiprer i l'Estel del Matí avisen que la pobresa es cronifica

Asseguren que el 2017 va ser un any "molt fort" i els preocupa que la situació de les famílies franquesines que necessiten ajuts alimentaris no vagi a la baixa

Societat

Magatzem de El Xiprer, al polígon d' El Ramassar - Foto: arxiu
Magatzem de El Xiprer, al polígon d' El Ramassar - Foto: arxiu

les FranquesesTxell Parera

Les tres entitats sense ànim de lucre que col·laboren amb l'Ajuntament de les Franqueses repartint lots d'aliments a famílies del municipi alerten que la situació, lluny de millorar, es cronifica: "la situació de les famílies que necessiten ajuts alimentaris està estancada i és preocupant que no vagi a la baixa. Hi ha molts ajuts que han esdevingut crònics", assegura Natàlia Sanchis, membre de la Fundació El Xiprer.

La responsable de l'àrea social de l'entitat l'Estel del Matí, Hilda Mendoza, també creu que "la situació és molt semblant a anys anteriors, però cada cop ens arriben més famílies que, tot i treballar, necessiten que els donem menjar perquè els sous amb prou feines els arriben per pagar el lloguer", afirma. Per a Nancy López, presidenta de l'associació Maná, el 2017 "va ser un  any molt fort. Vam atendre  més persones que altres anys i ens va arribar molta més gent necessitada que altres vegades", assegura López.

Excepte El Xiprer, que atén uns 450 franquesins a través del Banc dels Aliments i d'oferir esmorzars i dinars, les altres dues entitats també organitzen tallers socioculturals, i Maná, a més, va impulsar el 2017 el Projecte Nadó, que fa donacions de productes com bolquers, llet o cotxets a famílies amb infants de 0 a 24 mesos. Nancy López calcula que l'entitat atén unes 80 famílies a través del Banc dels Aliments i una quarantena d'infants als tallers, mentre que l'Estel del Matí dóna aliments i productes d'higiene a una cinquantena de famílies tant de Granollers com de les Franqueses –unes 25 de cada municipi–, i atén una vintena d'infants gràcies a les seves activitats de lleure.

Renovació dels convenis

Totes tres entitats van renovar l'any passat els convenis de col·laboració amb l'Ajuntament de les Franqueses. El Xiprer va signar un  acord segons el qual rep un ajut de 10.000 euros, mentre que a Maná se li cedeix el local situat al carrer Aragó 24, on hi ha tant el Banc d'Aliments com el Projecte Nadó. A l'Estel del Matí se li paguen les despeses del programa Ecoaliment, que gestiona els espais de recollida d'aliments. A més, el consistori també contribueix a cobrir els costos de transport per dur els aliments fins als locals de totes dues associacions.

Segons l'Ajuntament, l'acord amb les tres entitats va suposar una despesa d'11.300 euros el 2017. Aquests diners s'afegeixen a la partida que el consistori destina a ajuts directes a les persones, que l'any passat va superar els 410.000 euros. A més de la col·laboració amb entitats socioculturals i amb Banc d'Aliments, l'Ajuntament va destinar 100.498 euros a ajuts econòmics directes per cobrir despeses d'habitatge, farmàcia o manutenció; 46.760 euros a pagar els costos de serveis com la llum, el gas o l'aigua; 154.883 euros a un miler de beques; 90.546 euros a serveis d'atenció a domicili i 6.175 euros a subvencions a entitats d'acollida. En total, l'any 2017 es van atendre fins a 2.887 usuaris.

Edicions locals