Jordi Borràs parlarà a Marata sobre l'1 d'octubre

L'acompanyaran el fotògraf garriguenc Ramon Ferrandis i l'arxivera de les Franqueses, Maria Guàrdia

Societat

Fotografia del veïnat de Marata l'1 d'octubre - Foto: Ramon Ferrandis
Fotografia del veïnat de Marata l'1 d'octubre - Foto: Ramon Ferrandis

les Franqueses

Dimecres (19 h), el Centre Cultural de Marata acollirà una taula rodona amb els fotoperiodistes Jordi Borràs, Ramon Ferrandis i l'arxivera municipal, Maria Guàrdia, per debatre sobre la importància de recopilar i preservar material gràfic de moments històrics.

Sota el títol L'1 d'octubre rere l'objectiu, l'acte s'emmarcarà en la publicació del llibre Dies que duraran anys de Borràs, un recull de fotografies que repassen els fets polítics i socials més destacats a Catalunya des del 17 d'agost fins al 7 de desembre de 2017.

Tot i que la majoria de les 200 imatges són de Borràs, n'hi ha d'altres fotògrafs, com la que signa Ramon Ferrandis i que capta la jornada de l'1 d'octubre a Marata. El fotògraf garriguenc ha cedit una vintena de les imatges que va fer aquell dia al poble a l'Arxiu Municipal de les Franqueses, un gest que el consistori considera "essencial per reconstruir la memòria històrica del municipi".

De fet, l’Arxiu Municipal de les Franqueses està adherit a la campanya Arxivem el moment, una iniciativa de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya que, sota el lema Arxivar l’avui per guanyar el futur, té com a objectiu recollir material relacionat amb l’1 d’octubre.

L'Ajuntament, a més, s'ha proposat ampliar el fons de l'arxiu per preservar i difondre la història. Així, ha fet una crida a què particulars, empreses i entitats hi facin aportacions de documents, que es poden fer com a donació o cessió i que es posaran a disposició de la ciutadania, si així s’acorda. El document més antic que conserva l’arxiu data de 1785, tot i que la majoria són dels segles XIX i XX.

L’arxiu està situat a l’edifici de l’Ajuntament de les Franqueses (Carretera de Ribes, 2) i l’horari de consulta és dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 h. El telèfon és el 93 846 76 76 i el correu de contacte és arxiu@lesfranqueses.cat.

Edicions locals