'Corró d'Amunt, quadern de notes': un recull dels més de mil anys d'història del poble

Les Antigues Escoles acullen la presentació del treball de Pruden Panadès, l'últim volum de la Col·lecció Les Franqueses

Cultura, Societat

L'alcade Francesc Colomé, l'autora Pruden Panadès i la regidora de Cultura Marina Ginestí, durant la presentació del llibre  Foto: T.P.
L'alcade Francesc Colomé, l'autora Pruden Panadès i la regidora de Cultura Marina Ginestí, durant la presentació del llibre Foto: T.P.

Txell Parera

Corró d'Amunt ja disposa d'un llibre que recull la història del poble des dels seus orígens fins a l'actualitat. Dijous es va presentar a les Antigues Escoles Corró d'Amunt, quadern de notes, el nou llibre de la Col·lecció Les Franqueses que en aquesta ocasió ha realitzat Pruden Panadès sobre el poble franquesí.

L'autora ha estat treballant durant més d'un any en el projecte, "que no és el primer llibre sobre Corró d'Amunt però sí el primer intent de recollir informacions que estaven disperses sobre el poble i endreçar-les de manera visual i temporal per fer-les accessibles. És una manera d'explicar com ens veu el món i com Corró d'Amunt s'expressa a partir dels documents, arxius, objectes i testimonis de la gent", ha explicat Panadès. Gran part del treball ha estat possible gràcies a les donacions d'imatges i documents privats de veïnat, tot i que també s'han consultat arxius com la Biblioteca de Catalunya o l'Arxiu de l'Institut Cartogràfic.

El llibre no s'estructura de forma cronològica sinó que està dividit en tres àmbits, "com si fessim un tall en el paisatge: des de sota terra, arran de terra i mirant enlaire", apunta l'autora, que explica que "això ens ha permès ubicar tots els documents i intentar reconstruir la història col·lectiva de Corró d'Amunt a partir d'aquestes tres seqüències. Des del 984 fins el 2018 es troben dates i fets de totes les èpoques", apunta l'autora.

En concret, un dels capítols del llibre retrocedeix fins l'any 1902, "quan es parla per primera vegada de la necessitat que hi hagi una escola al poble", explica Jordi Grau, un dels col·laboradors del treball. "No sabem ben bé on s'instal·la la primera escola, sembla que a Can Suquet però no està confirmat. El que sí sabem és que se li fa una aportació de 310 pessetes per a la compra de material", indica Grau.

Fins ara, la Col·lecció les Franqueses compta amb llibres de Bellavista, Corró d'Avall, Llerona i, ara també, Corró d'Amunt. La regidora de Cultura, Marina Ginestí, ha explicat que "l'any vinent tocaria Marata; estem parlant amb veïns del poble per veure si serà possible", assegura.

 

 

 

 

 

 

Edicions locals