Les Franqueses genera 677.101 euros d'inversió induïda amb el traspàs d'empreses

El projecte Reempresa ha generat la transmissió de 15 negocis del municipi i l'entorn

Economia

Lluís Forcada, Ignasi Sancho i Pepe Sancho, el dia en què van tancar el traspàs de l'empresa - Fotografia: Ignasi Sancho
Lluís Forcada, Ignasi Sancho i Pepe Sancho, el dia en què van tancar el traspàs de l'empresa - Fotografia: Ignasi Sancho

les Franqueses, la GarrigaTxell Parera

Can Ribas, a les Franqueses, és un dels punts d'atenció del Centre de Reempresa, el projecte impulsat l'any 2012 per la patronal Cecot i la Diputació de Barcelona que posa en contacte persones que volen cedir les seves empreses amb emprenedors que volen donar continuïtat a un negoci ja en funcionament.

Des que la iniciativa funciona, Can Ribas ha registrat 15 transmissions d'empreses, fet que ha permès mantenir 31 llocs de treball i representa una inversió induïda al teixit empresarial de 677.101 euros, tot plegat unes xifres que se situen per sobre de la mitjana a la província de Barcelona. A més, dades de l'Ajuntament franquesí assenyalen que, fins ara, la taxa de supervivència de les reempreses arriba fins al 87%.

Tres de les persones que l'any passat van participar al Reempresa a través del punt d'atenció que ofereix Can Ribas són en Lluís Forcada i l'Ignasi i en Pepe Sancho. En Lluís, propietari de l'empresa Creacions Forcada dedicada a la fabriació de roba per a nadons, es jubilava. L'Ignasi i el seu germà Pepe tenien una empresa també del sector tèxtil però dedicada a la confecció d'uniformes escolars i volien ampliar el seu mercat, una possiblitat "que ens oferia l'empresa de Forcada perquè hi vam veure moltes sinergies a nivell de producció, amb l'avantatge que s'encarava a un mercat diferent al nostre", explica Ignasi Sancho. Fins ara, Sancho diu que el balanç del traspàs "és positiu; en tenim poca perspectiva perquè és molt recent, però creiem que ha estat una bona operació", afirma.

Els dos germans es van plantejar la transmissió del negoci a mitjans de l'any passat i al desembre ja tancaven un acord amb Forcada, qui assegura que "el projecte Reempresa ha salvat l'empresa. Si no hagués anat així, l'hagués tancat perquè és un negoci familiar i cap dels meus fills l'ha volgut seguir", afirma. Creacions Forcada, situada a la Garriga, es va fundar l'any 1948 i comptava amb 13 treballadors, que han mantingut els seus llocs de feina.

Ara, en Lluís s'ha compromès durant uns mesos a fer un acompanyament als germans Sancho en la direcció de l'empresa. Per la seva banda, els germans han traslladat el seu negoci de Barcelona a les instal·lacions de la Garriga, una decisió "circumstancial, però que ens ha suposat un avantatge, perquè tenir una indústria a Barcelona és cada cop més complicat. Creiem que la Garriga és un bon punt on instal·lar-nos, perquè és un municipi molt ben comunicat", assegura Ignasi Sancho.

El punt d'atenció de Reempresa a Can Ribas dóna servei a negocis franquesins i a d'altres de l'entorn, com la Garriga. Hi ha més punts d'atenció a altres municipis de la comarca, com Granollers i Mollet.

Edicions locals