La Mitja Marató arrenca amb més participants que mai i celebra els 25 anys amb els millors corredors

Prop de 10.000 inscrits són ja a punt per una nova edició d'una de les millors curses de tot l'estat espanyol

Esports

les Franqueses, la Garriga, Granollers

La Taverna d'en Grivé ha servit d'escenari, aquest dimecres, de la presentació de l'edició que fa número 25 de la Mitja Marató, un esdeveniment que s'ha convertit en un dels estendards, no només de Granollers, Les Franqueses i la Garriga, sinó també de tot el Vallès Oriental. Enguany, per celebrar l'efemèride, la Mitja compta amb Samuel Wanjiru, campió dels Jocs Olímpics de Pekin (2008) i de Viktor Röthlin, el campìó europeu de Marató (2010), entre altres primeres espases de l'atletisme mundial, europeu i estatal. Un cartell de luxe que cada any ha anat a més, tant en participants, com en prestigi i organització. La Mitja 2011 presenta també algunes novetats en el seu recorregut, com la remodelació urbanística que ha patit la Garriga, i el nou pas per davant de l'Ajuntament de les Franqueses.

Aquesta edició de la Mitja és una edició molt especial, com ha dit Toni Cornellas aquest dimecres a la presentació de la cursa. Són ja 25 edicions, amb prestigi, esforç humà, corredors de primer nivell, ganes, il·lusió i molta feina feta. Unes 9.5000 persones ja estan inscrites per la cursa del dia 6 de febrer, i això significa un rècord de participació i un gran repte per la organització. Però la Mitja no s'espanta per res, i sempre va a més.

I quan es parla del prestigi de la Mitja s'ha de reconèixer que els organitzadors s'ho han guanyat a pols. I també cal afegir que les dades són irrefutables: arreu de la província de Barcelona es fan 13 'mitjes maratons', i sempre amb més corredors. Enguany l'increment és de més d'un 7% de participació. A Granollers l'èxit és més esclatant encara: gairebé 10.000 persones corrent, 2.000 de les quals són del Vallès Oriental.

Noves propostes: innovant i sorprenent, i enguany amb nous escenaris

Aquest any hi ha força novetats. Entre les noves propostes en destaca un de gestió de residus. Eloi Burriel ha ensenyat la 'recistella' , que neix enguany i és formada amb els envasos que es llencen al contenidor groc. Una idea que implica també el corredor. I Adidas (que fa 17 anys que patrocina la cursa) ha ideat una samarreta commemorativa dels 25 anys.

L'alcaldessa de la Garriga, Neus Bulbena, ha explicat també algunes novetats interessants. Per exemple, que el tret de sortida de la Mitja torna als seus orígens, a la plaça de can Dachs, amb una 'festa del tret de sortida' al centre del poble, on 'no hi haurà castell de focs, però sí xocolatada'. Esteve Ribalta, alcalde de les Franqueses ha indicat dues novetats més: la celebració del concert de la mitja a Bellavista, I que l'edició de 2011 passarà per davant de l'Ajuntament, un cop les obres ja estan enllestides.

Però entre tots els actes (que n'hi ha, i molts) cal destacar una iniciativa ben curiosa que ha portat l'atleta belga Stefaan Engels a córrer el dia 4 de febrer una Marató pels volts del riu Congost. Engels s'ha fet molt popular perquè assumeix el repte de fer una marató al dia durant un any, i aquest serà un dels actes 'col·laterals' més sorprentents, sens dubte, de la Mitja.

Una cursa que incideix en el territori de manera excel·lent

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha tancat la presentació amb una intervenció on ha lloat la tasca social que fa la Mitja, més enllà de la tasca purament esportiva. De fet, Mayoral ha fet una exposició dels efectes col·laterals de la Mitja. En primer lloc, que des que es fa la cursa, les tres poblacions que l'acullen són ara 'més saludables', i ha indicat que a Granollers hi participen 700 persones, una xifra realment alta. En segon lloc, que produeix un important efecte 'sobre l'espai públic', és a dir, que millora, que hi ha més espais per fer un bon entrenament gràcies a la Mitja.

En tercer lloc, ha volgut destacar la 'identitat' que crea, i ha dit, molt convençut, que 'Granollers ara té més força que la que tenia abans'. Per últim, ha assegurat que la Mitja és un espai 'en el qual creixem com a ciutadans, en trobem per fer coses junts, hi ha voluntaris'. Un espai gràcies al qual podem 'exercir millor com a ciutadans'. I la Mitja, val a dir, s'ho ha guanyat a pols durant 25 anys.

Edicions locals