'Som al mes de maig i encara no hem vist ni una coma del pressupost del 2023'
Juan Antonio Corchado té 47 anys i és veí de Bellavista. És tècnic de laboratori de formació, i treballa com a gestor comercial i consultor de l'administració. En l'àmbit polític, té un postgrau en lideratge i comunicació política per la UAB. Ha estat regidor a l'Ajuntament entre 2015 i 2021, i encapçala la llista del PSC per tercera vegada. Anteriorment, també va ser regidor a l'Ajuntament de Granollers. Està vinculat a CF Bellavista Milan, Hermandad Rociera, Asociación Gente del Barrio Bellavista, AE Ramassà, Agrupació Santa Eulàlia de Corró d'Avall i Club Tir amb Arc Les Franqueses.
–Després d'un llarg període com a regidor, el 2021 vas deixar l'Ajuntament. I ara tornes a encapçalar de nou la llista socialista. Per què vas deixar la política en aquell moment? Què t'ha fet tornar a presentar-te com a candidat?
–Vaig deixar l'Ajuntament perquè la meva feina no era compatible amb un càrrec públic, però no vaig deixar la política. He continuat sent el primer secretari del PSC local, reunint-me cada setmana amb el meu equip i el grup municipal i com a secretari d'organització del PSC al Vallès Oriental. I ara em torno a presentar perquè el que em motiva i m'apassiona és la política del meu poble.
–Dius que les Franqueses necessita un nou impuls socialista. Per què?
–Les Franqueses ha perdut massa oportunitats, i és moment que hi hagi un govern que governi per a les persones, per a tothom, i no només per a uns quants. I volem que sigui un municipi més ben connectat, més segur i més saludable.
–Bona part del mandat el PSC ha format part de l'equip de govern. En què s'ha notat la presència dels socialistes?
–En totes les polítiques adreçades a les persones. A Junts li agrada molt la construcció, i poc les persones. Quan ens van fer fora del govern, el primer que va fer Junts va ser retirar les ajudes previstes per al material escolar per als infants de primària. És una barbaritat. Llavors van venir 10 mesos en què l'Ajuntament va estar totalment paralitzat.
–Posteriorment es va acabar implantant aquesta mesura.
–Va ser una de les exigències que vam tenir quan vam tornar al govern; si no, no hauríem tornat a entrar.
–Fa quatre anys proposàveu un centre de dia a la plaça Catalunya de Bellavista i transport gratuït per als majors de 65 anys, entre d'altres. Heu estat al govern i això no s'ha implementat.
–Això depèn de la regidoria de Gent Gran, en mans de Junts. En un pacte de govern hi ha una negociació, i els altres també marquen les seves prioritats. Nosaltres no hem tingut competència en aquesta àrea. Per això ara també ho reivindiquem i ho hem inclòs en el nostre programa electoral. Amb un govern progressista segur que es podrà fer.
–Sempre heu dit que amb Junts compartíeu el model de municipi, però a la pràctica les relacions han estat difícils.
–El nostre pacte no era amb Junts ni amb Colomé, sinó amb els veïns i veïnes de les Franqueses. Per això assumim responsabilitats per sobre de qualsevol partidisme. I és veritat que coincidim en el model de municipi, però alhora ha estat un mandat molt difícil, tant per la pandèmia com per la crisi econòmica, i també perquè el municipi va estar 10 mesos paralitzat després de la nostra sortida del govern. A les nostres àrees ens han posat moltes traves per poder treballar.
–Què va passar perquè Junts us expulsés del govern la tardor del 2020?
–Junts ens volia imposar el seu pla d'actuació municipal (PAM) i el seu pensament, i en un govern de coalició ningú pot imposar res a ningú. Les coses s'han de parlar i arribar a consensos. Nosaltres vam dir que no ens podien imposar aquell PAM, i Colomé ens va dir que si no l'acceptàvem ens faria fora del govern. I així ho va fer.
–Uns mesos després, però, vau tornar a pactar.
–Deu mesos després d'aquest trencament unilateral, que va portar inestabilitat i paràlisi a les Franqueses, Junts ens va venir a buscar de nou, perquè havien estat incapaços d'acordar res amb ningú més. I vam tornar perquè som un equip responsable, teníem un pacte amb la ciutadania i no podíem permetre que les Franqueses estigués paralitzada per la ineficàcia del senyor Colomé.
–El pressupost municipal per al 2023 ni s'ha aprovat ni ha passat pel ple.
–Encara no hem vist ni una coma d'aquest pressupost. L'àrea d'Hisenda, que depèn de Junts, no ens ha passat cap proposta per poder analitzar ni negociar. Som al maig i no hi ha pressupost, quan un govern fort hauria de poder aprovar el pressupost al novembre. En una empresa privada, la regidora d'Hisenda d'aquest Ajuntament ja no tindria cap responsabilitat.
–I en la segona etapa al govern, del 2021 fins ara, les relacions no han estat més fluïdes, oi?
–No. Ara mateix no hi ha relacions.
–Entenc que la mala maror s'ha agreujat després que l'alcalde hagi revocat les competències en feminisme i igualtat a la regidora Marta Reche mentre s'investiga una denúncia contra ella per presumpta mala praxi. Què ha passat en aquest cas?
–Junts i Colomé menteixen en aquest cas. Dijous es va veure clar al ple, quan el mateix alcalde admetia que la filtració [de l'expedient d'informació reservada que s'ha obert a Reche] havia estat interessada. I jo em pregunto: filtració interessada de qui? Doncs de qui té accés a aquesta informació. Això evidencia la persecució i la manipulació política a pocs mesos de les eleccions.
–Persecució política per part del soci de govern?
–Ara mateix som el partit amb més possibilitats de guanyar les eleccions. Ells ho saben i tenen interès en danyar el nostre partit. Per això recorren a les mentides. Però això acabarà al jutjat, per injúries i calúmnies, perquè no tot s'hi val en política.
– Llavors, el cas Reche no és veritat?
–És totalment fals, i ho portarem als jutjats.
–Tot el govern en surt malparat, d'això.
–Per què no parlen del cas de la regidora Vila? Que en ple confinament, quan era regidora de Seguretat, va trucar la Policia Local per ordenar que no patrullés per una festa on hi havia l'alcalde... Al ple van admetre que la trucada s'havia fet, quan mesos abans la regidora ho havia negat. I Colomé va mantenir la regidora al seu lloc de treball.
–Us heu compromès a no pactar amb Junts el pròxim mandat. Quina prioritat de pactes teniu?
–Sortim a guanyar i, si cal, parlarem amb tothom, excepte Junts, amb qui ja hem dit que no pactarem, i Vox. I els possibles pactes seran sempre sobre els programes.
–Tornant a l'acció de govern... hi ha grans projectes, com la residència, el pavelló, la comissaria o el polígon del Sector N que han avançat molt poc els darrers anys.
–Sí. Alguns parlen d'aquests projectes molt més que altres. Per exemple, s'ha posat una primera pedra a la residència de Bellavista que és inexistent. La residència no té ni projecte bàsic ni projecte executiu, i ara com ara no hi ha res. Només un moviment de terres per aparentar que es fan coses.
–I el PSC, com a integrant de l'equip de govern, què hi diu?
–Els regidors socialistes no van ni entrar al recinte on els altres buscaven la foto. Hem dit moltes vegades que aquesta residència, ara mateix, és fum. I nosaltres volem la residència, és molt necessària, però ara mateix no hi ha cap projecte entrat a l'Ajuntament.
–Però sou partidaris de tirar-la endavant.
–S'ha d'estudiar bé, sobretot el cost que pot tenir, que encara no es coneix. Els geòlegs encara han de fer una comprovació del terreny per veure si és viable construir-la allà, i segons els resultats pot tenir un cost o un altre. Cal una residència al municipi i sobretot a Bellavista. Però no sabem si el terreny és el més adequat. Hi ha diverses possibilitats sobre la taula i hem d'estudiar-les totes.
–Les Franqueses està rebent molts pocs fons dels Next Generation, com sí que passa en altres municipis. Com és això?
–També ens agradaria saber-ho. L'alcalde és el màxim responsable d'això, que és un tema que depèn de l'àrea de Processos Estratègics. S'han demanat fons per a moltes coses. Per exemple, per rehabilitar les naus militars, o per a l'ascensor de la residència, però els resultats han estat molt pobres. Els fons Next Generation són per a coses serioses, i si al darrere de les sol·licituds no hi ha ni un projecte bàsic ni executiu, com vols que Europa et doni alguna cosa?
–Un altre projecte que sembla que no avança és el del polígon del Sector N.
–Hi havia diversos problemes legals que ara s'han resolt i, per tant, ara es desencalla. Necessitem que avanci, perquè ens cal un polígon potent; les Franqueses té bones comunicacions i hi ha molta demanda industrial.
–L'oposició reclama que no es venguin les parcel·les municipals d'aquest sector i que quedin per al municipi.
–Els recursos per pagar equipaments o serveis municipals sempre són necessaris, però és veritat que abans de posar a la venda parcel·les municipals, està bé estudiar la modalitat en què pots cedir-les o treure'n profit. En algun cas pot estar bé vendre parcel·les municipals, i en altres està bé mantenir-les per destinar-les a equipaments o serveis. No som partidaris de vendre per vendre.
–I s'ha estudiat bé la mobilitat que es generarà al voltant d'aquest polígon?
–La competència de mobilitat és de la regidora Vila. Nosaltres, com a partit, hem constatat que ara mateix hi ha una manca molt important de transport públic, tant d'horaris com de freqüències. I això s'ha de treballar conjuntament amb Granollers, Canovelles i la Roca. És vital relacionar-se bé amb el municipis de l'entorn, i ara no s'està fent.
–Sobre la relació amb els municipis veïns, quan eres regidor de Cultura es va parlar d'entrar a la programació d'Escena grAn, però al final no s'ha fet.
–En aquell moment ens vam reunir amb Granollers i Canovelles per estudiar la possibilitat de fer-ho, i tots dos municipis estaven encantats amb la possibilitat d'incorporar les Franqueses. L'entrada de Canovelles a Escena grAn, per exemple, ha tingut molt èxit i els resultats han estat molt bons per enfortir la programació cultural. Nosaltres vam començar a treballar-ho, però després la regidora que va agafar el relleu, de Junts, ho va deixar en un calaix.
–L'oposició reclama un fort impuls de l'àrea de Cultura a les Franqueses.
–El Patronat Municipal de Cultura té més pressupost que el d'Esports. El que falta és reforçar la relació amb les entitats culturals, més suport, més trobades i més participació. Que se sentin part fonamental de la creació i la difusió de cultura al poble, i reduir la burocràcia. Ara mateix, per exemple, no tenim una agenda cultural de municipi, més enllà del que programa l'Ajuntament, i si volem saber què fa una entitat hem de mirar-ho a les seves xarxes socials. I cal reforçar també els artistes locals, com l'Escola de Música, que funciona molt bé i per això proposem d'ampliar-la, i potenciar també els bucs d'assaig per als músics de les Franqueses.
–Què pot fer l'Ajuntament per garantir habitatge assequible al municipi?
–Hem d'impulsar habitatge de lloguer social i assequible per tothom. Ara tenim l'avantatge que el govern central ha anunciat mesures importants per mobilitzar milers de pisos. Els ajuntaments podran adquirir els pisos de la Sareb per destinar-los a lloguer social. A les Franqueses calculem que poden haver-n'hi uns 100. A més, els ajuntaments també tindran la potestat de multar els grans tenidors que tinguin habitatges buits i tancats durant més de dos anys.
–Què proposeu per a Can Giralt?
–Som partidaris de mantenir l'edifici, pel seu valor històric. Creiem que ha de ser un equipament més per a Corró d'Avall, com un centre cívic, un centre de joves, un mercat... però han de ser els mateixos veïns, mitjançant un procés participatiu, els que decideixin quin ús ha de tenir.
–Què us hauria agradat fer com a govern que no heu fet?
–Per exemple, la unió entre Corró d'Avall i Bellavista, que el pla general permet. També les ajudes a la gent gran, com el transport urbà, o ampliar les ajudes escolars...
–Quines són les prioritats de la vostra candidatura?
–Ens hem proposat tres eixos. Primer, millorar connexions, per unir Bellavista i Corró d'Avall, i potenciar el transport públic, en horaris i freqüències. I habilitar busos llançadora des de cada poble fins als instituts, perquè tenir una xarxa fixa i regular és inviable. Segon, reforçar la seguretat, amb més policia, una patrulla canina, tenir Policia Local a Bellavista i aplicar un pla especial contra les ocupacions conflictives. I tercer, reforçar la neteja, per tenir un municipi més saludable. Aquest ha de ser un mandat per a les persones, de mantenir els equipaments que tenim, però no de fer obres faraòniques.
–No faríeu el nou pavelló, doncs?
–S'ha d'estudiar. Cal veure si hi ha diners per fer-ho. Ara mateix depenem de la venda de parcel·les industrials del Sector N per tenir recursos, però no se n'ha aconseguit vendre cap. I el que no podem fer és endeutar-nos, perquè això perjudica els veïns. Hi ha altres opcions, com rehabilitar les naus militars perquè puguin acollir activitats esportives. I fer un millor manteniment del pavelló actual. És clar que ens agradaria tenir un nou pavelló, però s'ha de veure si realment és viable fer-lo, i ara mateix, amb un pressupost inexistent, no és viable.
–Com t'imagines les Franqueses d'aquí a 10 anys?
–Més sostenible, més justa, amb els serveis necessaris i un creixement contingut... Hem de mantenir el 82% de territori agrícola i forestal i, si s'ha de créixer, que sigui a les zones urbanes. I sense el Quart Cinturó, al qual ens oposem perquè creiem que danya el territori; cal buscar alternatives, per exemple ferroviàries.
–El primer secretari del PSC, Salvador Illa, diu que el Quart Cinturó ha d'arribar fins a Granollers.
–També ho diu Junts... però nosaltres no. L'agrupació del PSC de les Franqueses està totalment en contra del Quart Cinturó, passi per on passi. Des del 2015 sempre hi hem votat en contra en totes les mocions que s'han presentat.