'El confinament ha reduït fins a pràcticament zero l'activitat delictiva'

Joan Coll Ramon Cap de l'Àrea Bàsica Policial de Granollers

Societat

'El confinament ha reduït fins a pràcticament zero l'activitat delictiva'
'El confinament ha reduït fins a pràcticament zero l'activitat delictiva'

El nou cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers té 53 anys i en fa 29 que forma part del cos de Mossos d’Esquadra. Format com a tècnic superior en Química Ambiental, és inspector des del 2003, i fins ara era el responsable de l’ABP de Nou Barris, a Barcelona. Entre d’altres, també ha format part dels equips que han inaugurat i desplegat el cos de Mossos d’Esquadra a les ABP de Vic, Mataró i Santa Coloma de Gramenet.
 

–Com ha estat l’arribada a l’ABP de Granollers?
–Després d’uns anys a Nou Barris, a Barcelona, em van oferir de venir aquí, que és un destí il·lusionant, perquè és una zona complexa. És una àrea regional, amb capital de comarca i alhora amb molt territori, amb una orografia diversa i fins a 32 municipis diferents. Això fa que aquesta ABP, que a més Granollers té comissaries a Caldes i Sant Celoni, sigui diferent a la resta. A més, suposa tot un repte perquè hi ha moltes policies locals per coordinar-se.

–Amb tants municipis diferents deuen fer falta moltes estratègies.
–Trobem diferents formes d’aplicar la seguretat. No és el mateix aplicar-la en pobles molt dispersos, amb moltes urbanitzacions o amb molts polígons industrials, que fer-ho a la gran ciutat, on hi ha més gent, més comerç, etc. Per tant, és clar que cada territori i cada zona ha de tenir les seves pròpies estratègies.

–Quina és la tipologia de delictes més habituals?
–A la capital hi ha delictes propis de ciutat, com furts pel fort teixit comercial, atracaments, robatoris amb amenaces i intimidacions... mentre que a la resta de municipis hi ha robatoris amb força en empreses i, sobretot, el robatori amb força a l’interior de domicilis, que és on cal centrar més esforços. En aquest cas hi ha hagut un descens darrerament, però cal estar alerta. Malgrat tot, aquesta és una zona tranquil·la en comparació amb altres capitals.

–Quins objectius es marca per a l’ABP de Granollers amb la seva incorporació?
–Seguirem una línia continuista en tot allò que està funcionant bé, però sí que vull potenciar alguns aspectes, com la relació de proximitat amb el teixit social. Vull potenciar la coordinació i participació que ja tenim amb els àmbits escolar, comercial, associatiu i veïnal, ja sigui de la capital o del poble més petit. I reforçar la coordinació amb les policies locals per donar una resposta integral a tots els municipis malgrat la diversitat de característiques i d’estratègies.

–En alguns municipis ja existeixen les meses de coordinació policial.
–Sí, ja existeixen i funcionen bé. Es tracta de potenciar-les per fer aflorar tot allò que preocupa i poder arribar a qualsevol queixa, demanada o inquietud que tinguin els col·lectius o els pobles i municipis.

–Quants agents treballen a l’ABP de Granollers?
–Som uns 300 agents. Ara hem rebut petits reforços de gent que ha variat la seva activitat, sobretot docents de l’Escola de Policia de Catalunya. És un reforç puntual fruit de serveis que no tenen activitat policial. Quan es reprengui l’activitat ara paralitzada tornaran a les seves activitats.

–Això és perquè hi ha agents contagiats o en quarantena?
–Al cos hi ha hagut 36 baixes, però només un ha donat positiu per coronavirus. D’aquests, sis tenen permís perquè tenen alguna malaltia respiratòria crònica o alguna immunodeficiència que no els permet estar al carrer en aquesta situació, i els altres 30 estan confinats durant 14 dies per precaució, perquè han tingut contacte amb algun cas positiu. Si passat aquest període no han presentat símptomes es reincorporen al cos. Malgrat aquestes baixes, no ens falten efectius i podem treballar amb normalitat.

–Quines mesures de seguretat prenen els agents? Teniu prou material?
–Som molt curosos amb la neteja i les distàncies de seguretat que adoptem als brífings, per exemple. I pel que fa al material sempre falta alguna cosa, però hi ha hagut una allau de voluntariat i des de la mateixa institució també hem rebut equipaments, guants, mascaretes, material de desinfecció, etc. No ens podem queixar.

–Com ha canviat la feina dels Mossos amb la irrupció del coronavirus?
–L’activitat delinqüencial ha anat disminuint progressivament. Si comparem les dades actuals amb les de fa un any veurem que els delictes han caigut a l’entorn d’un 40%. Tot i així, hem de reforçar les zones comercials, perquè hi ha molts comerços que continuen oberts i amb activitat, i també hem de fer més patrullatges a les zones buides, com els polígons, per evitar situacions de vandalisme, sabotatge o robatoris massius a la indústria.

–Això vol dir que hi ha hagut repunts de robatoris als polígons?
–No, però cal vigilar, controlar i fer prevenció. Sí que s’ha detectat algun intent i algun robatori en alguna farmàcia o comerç d’alimentació, però l’activitat és mínima.

–I als habitatges?
–En robatoris en domicilis hem arribat a la quota zero; no se n’ha produït cap. D’una banda perquè la gent està confinada, però també perquè han baixat les dinàmiques, la mobilitat, etc.

–S’han reforçat els controls que es fan per controlar el confinament?
–Ara controlem molt més la mobilitat de persones i vehicles, tant en vies urbanes com interurbanes; i també som proactius a l’hora de donar consells als establiments que continuen oberts: distàncies de seguretat, graduació a l’hora de rebre els clients, ús de guants i mascaretes, etc. Ajudem i acompanyem els establiments que ofereixen allò essencial.

–Què heu detectat en aquests controls?
–En general es respecta i la ciutadania és solidària amb el confinament, però sempre hi ha persones incíviques que ignoren la normativa o que no la volen entendre. En això vam tenir molta feina la primera setmana, quan vam fer molts avisos i advertiments.

–Fins ara, quantes sancions i requeriments s’han fet?
–Hem aixecat 1.094 actes des del principi del confinament. No és una xifra gaire alta per una ABP com aquesta, és una xifra continguda, molt per sota del que es registra a les àrees policials de Badalona, Sabadell o Terrassa.

–Hi ha un perfil de les persones que se salten el confinament?
–Les persones que infringeixen la norma és perquè volen fer esport, fer un cafè amb altra gent, passejar... La majoria són homes joves, d’entre 18 i 33 anys, autòctons. A més, a la comarca, com que hi ha moltes vies i carreteres, també hem aixecat moltes actes a persones que circulaven sense necessitat o cap a les segones residències. Tot i així, no hi ha hagut cap problema d’ordre públic ni conflictes amb la ciutadania.

Edicions locals