'Proposem un centre de dia a Bellavista i transport gratuït per als majors de 65 anys'

Juan Antonio Corchado Candidat del PSC a les eleccions municipals del 26 de maig

Política, Entrevistes 26-M

Juan Antonio Corchado
Juan Antonio Corchado

Després de quatre anys com a regidor i portaveu socialista a l'Ajuntament, Juan Antonio Corchado, de 44 anys, repetirà com a cap de llista pel PSC. Veí de Bellavista, casat i amb dos fills, és tècnic de laboratori, té un postgrau en lideratge i comunicació política per la UAB i durant vuit anys també va ser regidor de govern a l'Ajuntament de Granollers.

–Què caracteritza la candidatura socialista i per què us presenteu?

–Som un partit amb molta història i volem treballar per les Franqueses. El nostre grup té la joventut i l’experiència necessàries, compromís i un fort lideratge. Som persones vinculades a les entitats, de perfils diferents en edats i feines, de manera que recull la pluralitat real del municipi. Aquest cop hem renovat el 50% de la llista, i comptem amb el mateix número de dones que d'homes.

–Quines són les vostres prioritats per al proper mandat?

–El nostre programa electoral es basa en un porta a porta que hem fet en 1.000 habitatges, així que les nostres prioritats són les que han traslladat els veïns del municipi. Les basem en viure millor, treballar millor, gaudir més i els temes de seguretat i la convivència.

–Què vol dir treballar millor?

–La crisi econòmica ha deixat moltes famílies en situació de vulnerabilitat, i per això volem impulsar més plans d’ocupació local, especialment per als majors de 50 anys i per als menors de 30, perquè són les franges d'edat amb més riscos de no trobar feina. 

–I viure millor?

–Reforçar l’àmbit social i de benestar. Per exemple, per a la gent gran cal una nova residència, però també un centre de dia. Per això apostem per adequar un local de 400 metres que l’Ajuntament està a punt de comprar a la plaça Catalunya per convertir-lo en centre de dia, perquè realment hi ha demanda. Per als majors de 65 anys també proposem transport gratuït. És una proposta viable que ja s'aplica a Canovelles.

–I en seguretat?

–Apostem per incrementar en cinc agents la plantilla de la Policia Local. Tenim 29,4 km2 de municipi, de manera que el cos de policia ha d’estar dimensionat no només pels habitants, sinó també pel territori. També volem traslladar la comissaria de la policia a un nou equipament entre Corró d’Avall i Bellavista.

–Quines mancances hi ha al municipi?

–La neteja i el manteniment de parcs i jardins és prioritària, així com la seguretat, la convivència i el civisme. Aquest és un problema gravíssim que hem recollit en molts dels porta a porta que hem fet. Per això proposem impulsar un cens d’ADN dels gossos per detectar la procedència dels excrements i, si cal, sancionar els propietaris incívics.

–Hi ha problemes de convivència?

–Més que problemes hi ha desconeixença, sobretot a les comunitats de veïns. Cal fer més xarxa entre tots els col·lectius del municipi.

–I l'accés a l'habitatge?

–El govern de l’Estat ha aprovat fa poc una mesura que permet destinar els superàvits dels ajuntaments a comprar o adequar habitatges socials. I aquesta és una possibilitat que hem de poder aprofitar. Cal habitatge social per a joves i famílies amb dificultats.

–Què falta en equipaments i serveis?
–Hem parlat de la residència i del centre de dia. També pensem que cal transformar i redistribuir les Antigues Escoles de Bellavista per fer-hi un centre cívic, perquè les entitats tinguin espais i perquè joves i adults puguin desenvolupar-hi activitats i cursos. 

–Els clubs esportius reclamen més espais per a la pràctica de l'esport i una millor distribució horària dels equipaments.

–Els últims anys hi ha hagut un creixement molt important en matèria esportiva; sobretot en bàsquet i handbol. A les Franqueses hi ha ara 43 entitats esportives, i els espais són limitats; per tant, cal redistribuir-los millor. En alguns casos, com a Corró d’Amunt, hi ha marge per acollir més activitats, però també falten espais. Per això proposem construir un nou pavelló a Corró d’Avall, darrere del cementiri, i avançar en la tercera fase de la zona esportiva de Llerona. També podríem recuperar les naus militars per habilitar-hi instal·lacions esportives, per exemple per al karate, ja que algunes estan desaprofitades.

–El polígon del sector N està encallat des de fa temps. Com el tiraríeu endavant?

–No està encallat, sinó que va avançant. Ara està paralitzat per una qüestió judicial que s’està resolent, però confiem que aviat es resoldrà i el projecte es reprendrà. És un polígon molt necessari, ja hi ha empreses interessades en instal·lar-s’hi i també està pendent de fer-ho en nou centre de natació sincronitzada del Club Natació Granollers.

–Com que els ingressos previstos pel sector N no han arribat l’Ajuntament s’ha endeutat per pagar equipaments com els de Can Prat. És necessari endeutar-se? 

–El deute de les Franqueses és molt correcte i molt inferior al que tenen altres municipis. No deixarem de fer un CAP, una biblioteca o un pavelló, que són molt necessaris, per falta de diners. Hem pogut demanar un crèdit perquè tenim una economia sanejada, i de seguida que el sector N estigui en marxa, podrem amortitzar-lo.   

–S’ha de revisar el pla general? S’ha de créixer més? Per on?

–Revisar el pla general és molt necessari. Les Franqueses ha de créixer d’una manera sostenible, amb serveis, cuidant el territori i el medi ambient. El 82% del municipi és forestal, i això s’ha de cuidar i mantenir.

–Posaries una xifra al creixement?

–No, perquè el procés de revisió del pla general s’ha de fer des de la participació ciutadana, de manera que han de ser els veïns i veïnes els qui diguin cap on ha d’anar el municipi els pròxims anys. 

–Hi ha prou cohesió social entre pobles?

–Des de l’Ajuntament podem millorar-ho. És cert que moltes entitats actuen només al seu poble, però també podríem compartir activitats concretes, com per exemple el Carnaval o la nit de Reis. D’altra banda, també està bé que cada poble tingui les seves pròpies festes, perquè això dóna riquesa cultural als nostres pobles.

–I en infraestructures?

–Una altra manera de connectar els pobles és acostant-los mitjançant una xarxa de carrils bici o rutes que els vinculin a tots, i també cal una connexió per a vehicles entre Corró d’Avall i Bellavista.

–Cal més col·laboració amb Granollers?

–Ara ja compartim alguns serveis, com l'ambulatori del carrer Girona i el transport d'autobús Transgran, però també hauríem de compartir infraestructures, comunicacions, seguretat i cultura. 

–Com es pot reforçar el teixit comercial?

–Hem de protegir i fomentar el comerç local més enllà de les subvencions, per exemple amb formació o abordant el comerç electrònic. A Olot, per exemple, van fer un pla de dinamització dels locals buits aprofitant els seus aparadors perquè altres establiments poguessin mostrar els seus productes. És una idea per donar vitalitat al comerç local.

–Què en penseu, del Quart Cinturó?

–Estem totalment en contra que passi pel municipi, perquè entenem que trinxa el territori. Calen més infraestructures, però el traçat que està previst no el compartim.

–I dels semàfors foto-vermell?

–Volem retirar-los progressivament. Això ha d’anar en paral·lel a la pacificació del trànsit. A Llerona, per exemple, proposem alçar la calçada al nivell de les voreres i fer un ressalt llarg per alentir el trànsit.

–Com s’ha de posicionar les Franqueses en el tema nacional?

–La posició de l’Ajuntament ha de ser la majoritària del municipi, i en les últimes eleccions generals els veïns han triat convivència i diàleg –al municipi va guanyar el PSC–. Per mi, personalment, ser espanyol és un honor i ser català és un orgull.

–Com valoreu el mandat que ara acaba?

–Positivament. Vam entrar al govern per donar estabilitat i evitar que el municipi quedés paralitzat, i hem aconseguit portar les polítiques socials a la primera línia, fins al punt que l’últim any hem aprovat el pressupost més social que hi ha hagut mai a les Franqueses. Amb CiU –ara Junts per les Franqueses– coincidim força en el model de municipi, no socialment, però sí en infraestructures i creixement.  

–Amb qui esteu disposats a pactar en el pròxim mandat?

–Sortim a guanyar, però si hem de pactar ho farem amb qualsevol partit que vulgui treballar per les Franqueses i que no posi per davant els interessos de partit, les banderes o qualsevol altre interès.

Edicions locals