Feminismes

Editorial

El creixement del moviment feminista ha comportat matisos i diferències en la manera d'entendre la causa. Els nous feminismes posen sobre la taula la necessitat de trobar espais segurs i convoquen mobilitzacions i actes no mixtes, tot volent donar el protagonisme a la dona i a les persones minoritzades, i excloent-ne homes. Una mesura que no sempre es comprèn i s'avala pel conjunt del moviment, que entén que per arribar a l'objectiu cal sumar a la lluita el màxim de persones possibles.

I és que sense homes convençuts difícilment la lluita feminista serà reeixida. És cert que els espais no mixtes existeixen perquè hi ha motius i que, sovint, són necessaris per generar confiances i suports a persones víctimes del sistema heteropatriarcal. Negar la presència masculina a mobilitzacions –que serveixen per mostrar el múscul del moviment– pot semblar més contradictori, però.

Quan es veuen situacions de la dona a països com l'Afganistan –atenció a l'exposició 29 mirades!–, tots els colors dels feminismes van a parar a una idea comuna: Lluitar pel dret a la vida, l'equitat i la igualtat. I en aquesta lluita no només hi ha de cabre tothom, sinó que hi ha de ser tothom. Perquè ser feminista no està subjecte al gènere sinó a una mirada transformadora de la societat perquè sigui més justa.

Edicions locals