Recordar i esmenar els oblits

Editorial

Repassar la història és clau per no repetir errors –l'esclat d'una guerra a l'est d'Europa i el manteniment d'una cursa armamentística nuclear deixen clar que el món és ple de desmemoriats (per no utilitzar termes menys educats)–. D'aquí la importància de recuperar la memòria col·lectiva i enfortir els valors democràtics, lamentablement sovint menystinguts.

I aquesta voluntat per recordar també ha de ser ben present al món local, com a eina per avançar, educar i, perquè no, també per a homenatjar les persones que han contribuït a millorar el municipi. Aquesta setmana fa 25 anys que va desaparèixer un d'aquests granollerins, Josep Homs, que malgrat la seva mort prematura va deixar un llegat que estronca tant amb la recuperació de la memòria local –va rubricar nombrosos estudis– com amb el reconeixement a un docent compromès amb la feina formadora. Granollers el va recordar amb una beca que ajuda joves estudiants de l'EMT a continuar la formació acadèmica.

És un bon homenatge, com també ho serà el que avui rebrà el mateix institut centenari en el marc de les Medalles de la Ciutat 2021, que també reconeixeran a títol pòstum l'activista de la PAH Conchi Caruda pel seu compromís social. Una ciutat no pot deixar en l'oblit els seus referents, i val la pena revisar-los per, si cal, esmenar els descuits.

Edicions locals