Unió contra la desmemòria

Editorial

La cooperació intermunicipal i entre administracions ha donat bons fruits en molts àmbits, però sovint s’ha explorat menys del que seria desitjable. Ara, les Franqueses proposa una visió conjunta amb els municipis de l’entorn, per divulgar conjuntament els espais de memòria històrica de la Guerra Civil i explicar el relat de forma més completa –sense les limitacions que es deriven d’una visió extremadament local, encara que es contextualitzi–.

A Granollers fa temps que s’hi treballa i segurament ha servit de motor i referent perquè altres municipis de la comarca s’hi emmirallin i iniciïn polítiques de conservació del patrimoni de la història contemporània i de recuperació de la memòria de la guerra i la postguerra. Així, Granollers tanca un any prolífic en activitats per commemorar el 80è aniversari del bombardeig del 31 de maig. Aquest gener, les Franqueses en pren el relleu.

La proposta d’una visió global de la museïtzació dels espais de memòria vinculats als atacs aeris –una iniciativa que va tenir un intent a principis de segle amb el Memorial Democràtic– aportaria un relat molt més complert de com van ser els bombardejos, quin va ser el cost humà –amb les fosses comunes de la Doma a la Garriga i del cementiri de Granollers– i de quina
manera la societat es va organitzar per a la defensa activa –amb refugis visitables a Granollers, les Franqueses i la Garriga–.

Edicions locals