Medi ambient, una prioritat?

Editorial

“Actualment estem en un context de crisi ambiental sense precedents històrics”. Així ho alerta el científic especialista en medi ambient Martí Boada, que dilluns presentava un acord del Consorci del Besòs Tordera amb l’àmbit universitari per crear l’observatori del riu. Si als 90 la recuperació de l’aigua i l’entorn del Besòs era el que ara en dirien mainstream, ara aquest consens necessita tornar a ser tendència, a ser una prioritat entre la ciutadania que va aconseguir tornar a viure de cara als rius –després de dècades en què sovint es percebien com a clavegueres a l’aire lliure–.

De fet, un altre científic, en aquest cas especialista en qualitat ambiental, Fulvio Amato, explicava que l’única manera que els polítics s’atreveixin a aplicar mesures estructurals i valentes per frenar la contaminació és que la ciutadania ho percebi com una prioritat. Només la formació i la sensibilització permetran que els vallesans apliquin mesures –i vulguin que es prenguin– per tenir cura del medi ambient.

No es tracta de vetllar pel futur dels fills, sinó pel present. El diòxid de nitrogen, les partícules en suspensió i altres contaminants són clarament nocius per a la salut. I el Vallès Oriental està clarament per sobre dels límits que recomana l’OMS.

Edicions locals