Patrimoni sentimental

Editorial

L’imminent enderroc de l’església dels escolapis de Granollers ha despertat la nostàlgia i les lamentacions d’alguns ciutadans que han crescut amb aquest edifici del carrer Conestable. El fet que es tracti d’un espai religiós ha fet qüestionar la decisió de l’Escola Pia, que aposta per millorar les seves instal·lacions.

La societat està poc acostumada a veure desaparèixer edificis cristians, però aquests canvis no signifiquen cap daltabaix. L’església en qüestió data dels anys 40 i els únics elements arquitectònics que la fan singular –i que es conservaran– són imitacions del gòtic. Així, doncs, és un edifici que no és clau per al patrimoni arquitectònic de la ciutat, malgrat ho pugui ser per al patrimoni sentimental d’exalumnes i veïnat.

La majoria de símbols religiosos no es destrueixen perquè formen part del patrimoni cultural de pobles i països, però quan el valor arquitectònic i històric no és tal, cal mirar endavant. En una balança cal veure què pesa més: la nostàlgia per un espai en desús o la millora d’un centre per oferir una millor qualitat educativa.

Edicions locals