Atents als detalls

Editorial

Aquesta setmana un restaurant de Granollers, el Naltrus, reclamava a la plataforma internacional TripAdvisor que inclogui la categoria de 'Cuina catalana' en l'apartat que utilitzen els establiments per a descriure's. Sembla que el portal de comentaris ha respost afirmativament a la demanda, tot i que es dóna un marge de mesos per a fer-ho efectiu. Els responsables de Naltrus i molts dels altres usuaris de TripAdvisor fan notar que la plataforma tampoc inclou el català entre les llengües en què els clients poden fer els seus comentaris a l'establiment.

Tot plegat pot semblar una minúcia, però en els detalls hi ha la qualitat i, sovint, són l'origen de canvis. Segons el darrer informe de la Plataforma per la Llengua, el català ha perdut 300.000 parlants habituals en 15 anys, i més del 70% de les persones que saben parlar català canvien de llengua quan algú els respon en espanyol. Tant aquest gest com el fet de no reclamar els drets lingüístics en el marc del món globalitzat poden acabar en la desaparició del català.

És una evidència provada que les llengües minoritàries han de disposar d'algunes mesures de protecció especials, com les tenen les espècies en perill d'extinció. Ningú posa en dubte el valor de la biodiversitat. En canvi, si que s'ataca la diversitat lingüística, malgrat ser un dels puntals del patrimoni cultural de la humanitat. Els detalls són més importants del que sembla.

Edicions locals