Sempre lluitant contra les desigualtats i discriminacions vers les dones

Col·lectiu Ronda

Aparador

Sempre lluitant contra les desigualtats i discriminacions vers les dones
Sempre lluitant contra les desigualtats i discriminacions vers les dones

Un any més la jornada del 8 de març és una bona ocasió per recordar la pervivència de múltiples formes de discriminació que per raó de gènere afecten les dones. Des de Col·lectiu Ronda ens sumem a les reivindicacions que envolten el Dia Internacional de les Dones i continuem lluitant per assolir la plena igualtat de drets i sobretot fer front a les desigualtats i violències endèmiques tant en el terreny laboral com personal que pateixen les dones.

Si parlem de discriminació, cal dir un cop més que plou sobre mullat. Hi ha hagut avenços, però la velocitat del canvi no s’adiu amb la urgència de la necessitat. Perquè d’allò que parlem és del fet que més de la meitat de la població viu en situació de greuge en molts sentits. «Feminisme és la idea radical que les dones som persones», ens recorda Angela Davis. I tot i que sembli evident, cal fer-ne esment una vegada i una altra per continuar batallant a favor d’uns drets i unes llibertats que ja haurien d’haver-se superat.

Avui en dia, la igualtat continua essent aparença. I «precarietat» és, malauradament, una paraula de gènere femení en tots els sentits. La bretxa salarial continua situada al voltant del 20%, tot i haver anat disminuint en els darrers anys, però molt lentament, i amb l’afectació que suposa per a les futures pensions... de les dones. I és que caldria poder trencar tots els sostres de vidre que continuen limitant horitzons professionals, així com equilibrar el pes de les tasques domèstiques i de cures perquè no recaiguin de manera tan aclaparadora sobre les dones que, precisament per aquest esforç i pes, continuen sacrificant salari i temps de treball.

Però no només això. Les dones continuen sent assassinades per motivacions exclusivament masclistes i tot i el desplegament normatiu dels darrers anys, la protecció arriba tard o no ho fa en molts casos en què existien denúncies prèvies. Situació que encara s’agreuja més quan es constata que, fins i tot, en algunes ocasions s’ha augmentat la tolerància de certes manifestacions masclistes, racistes o homòfobes. Són violències en plural: física, psicològica, sexual, simbòlica, cultural, econòmica i laboral.

Però cal pensar que la lluita anirà donant els seus fruits. I cada 8 de març és un dia per recordar-ho i usar tots els mitjans, inclosa la vaga, per fer visible la lluita feminista i la reclamació d’uns drets bàsics i essencials i un respecte per a totes. I a Col·lectiu Ronda seguim i seguirem al costat d’aquesta lluita cada dia, tots els dies de l’any.

Col·lectiu Ronda

Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66

Mollet
Rambla Nova, 26, 1r 
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44

www.cronda.coop

Edicions locals