Quins mètodes de recollida de residus existeixen?

El Govern recupera en una nova campanya sobre recollida selectiva de residus l'esperit de la que es va fer deu anys enrere, amb l'objectiu que la ciutadania separi més i millor

Contingut patrocinat, Aparador

Contenidors intel·ligents, un nou sistema eficient de recollida selectiva
Contenidors intel·ligents, un nou sistema eficient de recollida selectiva | GENERALITAT DE CATALUNYA

Envàs, on vas? Els sona veritat? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tan recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia, com és el cas de la campanya ‘Envàs, on vas?’ De fet, aquest increment del gairebé un 7% segur que es deu, en gran mesura, a campanyes com aquesta.

Però la xifra del 47% és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge de la Comissió Europea que són d’un 55% per l’any 2025, un 60% per l’any 2030 i un 65% en el 2035. Per tant hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride dels 10 anys de la recordada campanya ‘Envàs, on vas?’, el Govern impulsa una altra campanya sota el claim “10 anys després, reciclem més”. Es pretén recuperar així l’esperit de fa 10 anys, però actualitzant els missatges i traslladar que, malgrat que les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per a fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament els diferents residus.

Per això la campanya també aborda conceptes clau importants en la gestió de residus. Un d’aquests conceptes clau que la campanya vol tenir en compte és quins mètodes de recollida dels nostres residus existeixen a casa nostra. En primer lloc, la recollida de les fraccions separades en contenidors. Actualment, existeixen cinc fraccions en el sistema de recollida: els envasos de vidre, que van al contenidor verd; el paper i cartró, que va al contenidor blau; els envasos  lleugers, que col·loquialment coneixem com a plàstics, brics i llaunes, que van al contenidor groc; la matèria orgànica, que va al contenidor marró; i finalment el rebuig, tot aquell residu que no pot ser separat a les altres fraccions i el contenidor del qual és el gris. Cal tenir en compte que també hi ha altres residus que cal separar selectivament i que no han d’anar al contenidor gris sinó a la deixalleria, com ara l’oli de cuina usat, els residus tèxtils, o molts altres objectes malmesos com ara mobles o joguines.

L’Agència de Residus de Catalunya posa a disposició de la ciutadania el web residuonvas.cat, una guia perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin resoldre els dubtes que els pugin sorgir a l’hora de separar correctament els residus.

Porta a porta i contenidors intel·ligents
A més del sistema tradicional de contenidors oberts a la via pública, s’han incorporat nous sistemes de recollida selectiva anomenats “eficients”, és a dir, que obtenen millors resultats. Un d’aquests sistemes que està molt estès a nivell del territori català és el porta a porta. En l’actualitat 303 municipis de tot Catalunya ja tenen en funcionament aquest sistema de recollida amb unes xifres molt positives pel que fa al percentatge de separació de residus. L’índex de recollida selectiva en els pobles i ciutats on ja s’aplica aquest sistema de recollida augmenta notablement. Si amb els sistemes actuals sovint no s’arribava al 50% de recollida selectiva, amb els sistemes eficients aquest índex es pot situar entre el 60% i el 90%.

A Catalunya la recollida selectiva ha passat en deu anys d'un 40,6% a un 47% del total de residus que es generen

Aquest sistema ajuda a la ciutadania a ser més responsable i conscient de la necessitat de separar els residus en origen, atès que cada municipi delimita quines fraccions de residus es recullen cada dia de la setmana a la porta dels habitatges. Davant les xifres d’èxit, 131 municipis més de Catalunya incorporaran aquest sistema de recollida de forma imminent.

Un altre sistema eficient de recollida selectiva és el mètode de contenidors tancats o intel·ligents. Aquest sistema permet identificar qui llença i qui no els residus i amb quina freqüència, ja que per poder dipositar-los cal identificar-se mitjançant una targeta per poder obrir el contenidor. És un sistema que s’adapta molt bé amb el porta a porta i de fet alguns municipis tenen sistemes mixtos: recollida de determinats residus porta a porta en diferents dies de la setmana però també contenidors intel·ligents per a aquells residus que no formen part del porta a porta.

El Govern no ha identificat un target concret d’aquesta campanya perquè està dirigida a tota la població. I és que la correcta gestió dels nostres residus i la lluita contra el canvi climàtic és cosa de tots i de totes.

Per a més informació, consulteu el web residuonvas.cat

Edicions locals