El millor residu? El que no es genera

El Govern recupera en una nova campanya sobre recollida selectiva de residus l'esperit de la que es va fer deu anys enrere, amb l'objectiu que la ciutadania separi més i millor

Contingut patrocinat, Aparador

Entre els conceptes clau de la campanya està la reutilització, que té l’objectiu d’allargar la vida útil dels productes amb mecanismes com la reparació en el cas dels electrodomèstics
Entre els conceptes clau de la campanya està la reutilització, que té l’objectiu d’allargar la vida útil dels productes amb mecanismes com la reparació en el cas dels electrodomèstics | GENERALITAT DE CATALUNYA

Envàs, on vas? Els sona veritat? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tan recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia, com és el cas de la campanya ‘Envàs, on vas?’ De fet, aquest increment del gairebé un 7% segur que es deu, en gran mesura, a campanyes com aquesta.

Però la xifra del 47% és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge de la Comissió Europea que són d’un 55% per l’any 2025, un 60% per l’any 2030 i un 65% en el 2035. Per tant hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride dels 10 anys de la recordada campanya ‘Envàs, on vas?’, el Govern impulsa una altra campanya sota el claim “10 anys després, reciclem més”. Es pretén recuperar així l’esperit de fa 10 anys, però actualitzant els missatges i traslladar que, malgrat que les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per a fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament els diferents residus.

A Catalunya la recollida selectiva ha passat en deu anys d'un 40,6% a un 47% del total de residus que es generen

De la mateixa manera, la campanya també aborda conceptes clau importants en la gestió de residus i directament relacionat en la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient. La prevenció, la reutilització i l’economia circular apareixen com a conceptes forts en l’estratègia relacionada amb la gestió de residus i amb la lluita contra el canvi climàtic. I és que l’estratègia del Govern és que el millor residu és aquell que no es genera. Per la seva banda, l’estratègia de la reutilització també pren una preeminència en línia amb les institucions europees. Existeix una Directiva Europea sobre la reutilització que defineix aquest terme en poques paraules: es tracta d’allargar la vida útil dels objectes.

Projecte SUBTRACT
Amb aquest objectiu, el Govern, per mitjà de l’Agència de Residus de Catalunya, forma part, juntament amb altres socis europeus, del projecte SUBTRACT, que té com a objectiu potenciar la competitivitat tècnica i financera dels centres de reutilització per tal d’aconseguir que siguin efectius i duradors.

Els objectius de reciclatge de la Comissió Europea són d'un 55% per l'any 2025, un 60% l'any 2030, i un 65% en el 2035

Dins del marc d’aquest projecte, l’Agència de Residus de Catalunya ha publicat el Pla d’Acció per a la Competitivitat dels Centres de Reutilització a Catalunya. Definit conjuntament amb els centres de reutilització existents al nostre territori, el Pla inclou més de 80 projectes amb impacte directe sobre el territori català per tal de millorar les potencialitats de la reutilització als centres i entitats on es duu a terme. L’objectiu és convertir els tallers i botigues de productes de segona mà en negocis viables ambientalment i econòmica i que ofereixin llocs de treballs estables. I és que economia i ecologia són dos conceptes que van agafats de la mà.

Per a més informació, consulteu el web residuonvas.cat

Edicions locals