Agbar referma l'aliança amb l'EMT amb el lliurament d'ajuts al transport per a alumnes de l'FP dual de l'aigua
El director d'Acció Social d'Agbar explica als alumnes del CFGM en xarxes i estacions de tractament d'aigües les oportunitats laborals del sector
Felipe Campos, director d’Acció Social d’Agbar, ha visitat l’Escola Municipal del Treball (EMT) de Granollers aquest dimecres i, davant dels alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en xarxes i estacions de tractament d’aigües, ha explicat les oportunitats professionals del sector de l’aigua per “impulsar una economia més sostenible i digital”. Acompanyat d'altres representants de la companyia gestora del servei d'abastament d'aigua a Granollers, va aprofitar la visita per formalitzar l'entrega dels ajuts al transport als alumnes de l’FP dual. Es tracta de la primera convocatòria d’aquestes beques que atorga l’EMT de la mà de la companyia amb l’objectiu de facilitar la mobilitat de l’alumnat i impulsar aquest cicle a persones residents en municipis d’altres comarques.
Felipe Campos ha destacat que “en els pròxims anys, les noves vacants estaran cobertes per persones que vinguin de l’FP de grau mitjà. La previsió pel 2025 és que el 49 % dels llocs de treball requeriran una qualificació intermèdia”. Davant els reptes de l’emergència climàtica, el director d’acció social d’Agbar ha afirmat que “si bé hi ha gairebé un 40% d’atur juvenil, d’aquest, només el 7,56% afecta els titulats en cicles formatius de grau mitjà. Per tant, la formació professional té 6 vegades menys atur juvenil i ofereix més oportunitats laborals”.
En el transcurs de l'acte, la directora de l’EMT, Montserrat Bosch, ha posat el focus en “la necessitat que més empreses es comprometin amb l’FP Dual per poder ampliar-la a altres cicles formatius i oferir més oportunitats a l’alumnat”. La directora de l’EMT ha agraït “el compromís d’Agbar que realment creu en la modalitat dual”.
Seguidament, Felipe Campos i la gerent territorial de la companyia, Berta Trillo, lliuraven els ajuts al transport a dos alumnes del segon curs del CFGM. I per finalitzar es va fer una visita a l’aula de xarxes on estaven fent pràctiques els alumnes de primer curs. L’acte va comptar amb la participació de Francesc Arolas, regidor d'Educació, Infància i Adolescència de l'Ajuntament, i amb representants del centre com Enric Pagès, cap d'estudis d’FP; Josep Maria Garcia, cap d’estudis d’empresa; i Roger Garcia, docent i tutor dels alumnes de segon. També hi ha participat Marc Condom, responsable d’operacions d’Agbar al Vallès Oriental, que col·labora molt estretament amb el centre com a docent dels alumnes de la dual.

L’Escola Municipal del Treball va implementar el cicle formatiu de grau mitjà en xarxes i estacions de tractament d’aigües el curs 2017-2018. D'aleshores ençà, s’han graduat una vuitantena d’alumnes i enguany ho faran 15 alumnes més, mentre que 18 estan cursant primer. Aquest model de formació dual, on es combinen les classes a l’aula i l’aprenentatge a l’empresa, representa "un èxit basat en la col·laboració publicoprivada entre institucions, empreses i centres educatius per unir l’ocupació de qualitat, la formació i el talent", destaquen des de la companyia.
Els alumnes d’aquest programa tenen l’oportunitat de realitzar les pràctiques a l’empresa durant el matí i, a la tarda, tenen lloc les classes a l’institut. En el segon curs d’aquest grau mitjà, dels 15 alumnes matriculats, 6 d’aquests estan cursant les pràctiques a Agbar, on els operaris els ensenyen l’ofici amb la pràctica i poden tecnificar i ampliar els seus coneixements.
Agbar és el referent de l’FP dual en el sector de l’aigua i promou, a través de l’Escola de l’Aigua, aquesta modalitat formativa des de fa 10 anys en col·laboració amb instituts públics, ajuntaments i el Departament d’Educació de la Generalitat. La companyia participa directament en el disseny i la implementació dels cicles formatius a l’Escola Municipal del Treball de Granollers.
La tecnificació i innovació del sector de l’aigua permet generar llocs de treball de qualitat. Per això, és vital que la formació estigui adaptada a les necessitats de les empreses i la formació professional dual està precisament dissenyada per aconseguir aquest objectiu. Així doncs, l’FP dual del sector de l’aigua genera oportunitats de futur i obre un horitzó per garantir una ocupació de qualitat als joves.