Fons de compensació per a les víctimes de l'amiant
Col·lectiu Ronda
Aquest mes d’octubre s’ha publicat al BOE la Llei per a la creació d’un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant, que preveu l’accés a indemnitzacions de fons públics per danys causats per aquesta fibra tòxica i perillosa responsable de desenes de milers de morts. L’amiant va ser un material àmpliament usat per a la construcció i per la fabricació de certs components, i avui encara n’hi ha d’escampat al nostre voltant. La seva toxicitat es relaciona amb la manifestació de certs càncers i la UE calcula que l’any 2040 haurà causat mig milió de víctimes mortals en territori comunitari.
La creació del fons de compensació, que ja fa anys que existeix a altres països europeus, era una llarga reivindicació de les associacions de persones afectades i familiars a l’Estat espanyol, ja que fins ara l’única via que tenien per a obtenir qualsevol prestació o reconeixement de drets era emprendre llargues batalles judicials. Uns judicis que anaven precedits de la infradiagnosi per part de l’INSS a l’hora d’admetre l’origen professional de casos de mesotelioma o altres tipus de càncer, patologies causades gairebé de manera exclusiva per la presència d’amiant al sistema respiratori. Una crua realitat que malauradament des de Col·lectiu Ronda hem pogut presenciar en nombroses ocasions, amb el doble dolor que això significa.
Des de la nostra cooperativa, amb una llarga trajectòria en la defensa a víctimes de l’amiant i victòries aconseguides tant en l’àmbit laboral com en el de les anomenades víctimes domèstiques (familiars) o ambientals (veïns i veïnes de poblacions que van acollir productors com Uralita), rebem amb satisfacció la creació del fons, però creiem que cal ser prudents i caldrà esperar a veure com es desenvoluparà el seu reglament, ja que serà aquí on es detallarà el seu funcionament.
El preàmbul de la llei publicada al BOE ens en dona algunes pistes i veiem, d’entrada, com una passa endavant que el fons reconegui l’amplitud de les víctimes esmentades com a beneficiàries i no només les persones que haguessin pogut tenir una relació laboral directa amb les empreses que van fer servir aquest material. Igualment, creiem que és molt positiu que la norma admeti i vulgui corregir la indefensió de les persones que van treballar exposades a l’amiant a empreses que avui potser ja no existeixen o han estat absorbides per d’altres. Tot i això, caldrà ser cautelosos, ja que un dels dubtes és com s’accedirà al fons si cal un reconeixement previ de la patologia com a malaltia professional que l’INSS denega sistemàticament. Aquest pot ser que sigui un dels principals esculls a l’hora d’assegurar-nos que no s’aboca a les víctimes a una situació de desprotecció.
Creiem doncs que cal ser prudents a l’hora de fer una anàlisi del fons de compensació, tot i que voldríem que la paraula, per acabar, fos esperança: esperança en què la norma que es desplegui sigui eficaç i es faci d’una vegada per totes justícia amb les vides trencades per l’amiant, acabant per sempre més amb el silenci i l’oblit.
Col·lectiu Ronda
Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66
Mollet
Rambla Nova, 26, 1r
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44