Rutines i estrès en el gat
Maria-Josep Pons, assessora felina, ens proposa tècniques per millorar la salut emocional felina
Una de les formes més senzilles i econòmiques de fer feliç un gat és donant-li rutines. Ho sabies? Doncs sí, això mateix que estàs llegint. Si dones rutines a un gat no només el fas feliç sinó que, a més, estàs evitant molts factors d’estrès felí. Però, atenció! Donar rutines no vol dir de cap manera donar-li monotonia ni avorriment.
Donar rutines significa mantenir uns horaris al més ajustats possible i no canviar-los en excés o defecte ni, sobretot, de forma sobtada. Els horaris als què em refereixo són els que impliquen el nostre contacte directe amb el gat, com per exemple:
· l’estona de joc i/o raspallat (molt importants per a la seva salut),
· el moment que netegem el sorral,
· la gestió de seu menjar i aigua,
· estones del seu descans i d’aïllament social,
· l’hora de la medicació crònica (si és el cas),
· l’estona de contacte amb l’exterior (balcó, finestra, galeria…),
· l’estona de prendre el sol,
· l’estona que passa al nostre costat (fent-nos companyia)
· el temps de l’autoneteja (acicalamiento)
· poder gratar, i un llarg etcètera.
És a dir, repetir aquelles activitats del dia que impliquen una participació directa del nostre gat i que es mantinguin el més estables possible en la franja horària que s’acostumen a fer (i si no es fa així, precisament, és recomanable fer-ho). A totes les llars, també, hi ha activitats humanes rutinàries que s’acostumen a repetir habitualment a les mateixes hores, com per exemple:
· l’hora de llevar-se per anar a la feina,
· l’hora del dinar o del sopar tots junts,
· l’estona de sofà davant del televisor,
· tornar de la feina,
· l’estona d’anar a comprar per omplir la nevera o el rebost,
· l’estona de jugar amb els nens o de ficar-los a dormir, etc...
Doncs bé, tots aquests moments afecten directament o indirectament a la rutina del nostre gat, perquè ell també forma part de la nostra família i de la nostra pròpia rutina. Aleshores, si tots aquests moments, repetitius en el nostre dia a dia, amb interacció inevitable amb el nostre gat es mantenen dins d’un espai de temps relativament igual (franja horària, no cal que sigui l’hora exacte), sense ser gaire conscients li estem oferint sensacions molt importants que milloren la salut comportamental en els gats:
· previsibilitat (dels moviments que fem),
· seguretat (perquè no hi ha canvis),
· control de la situació (perquè és coneguda per ell),
· estabilitat emocional (perquè no hi ha sorpreses).
Això que sembla tan simple per a nosaltres, l’està ajudant enormement, ja que és una forma directa d’evitar situacions d’estrès felí i també per prevenir-ho. Et poso un exemple molt concret: el canvi horari (endarrerir o avançar una hora el rellotge). Afecta molt al seu biorritme, sobretot en determinades situacions com poden ser: medicacions cròniques, alimentació restringida, cura de gatets o altres accions depenents d’una hora concreta. En aquests casos tan marcats, per fer-ho bé, hauríem de prevenir aquesta modificació horària i fer un canvi gradual durant uns quants dies abans, avançant-la o endarrerint-la de 15 en 15 minuts, per ocasionar la menor afectació possible a la seva
rutina.
Si evitem l’estrès felí t’estalviaràs a tu i sobretot al teu gat infinitat de problemes derivats (manifestats alguns en canvis molestos de la seva conducta). Però, parlar d’estrès felí dóna per a un altre escrit. Ara ja ho saps: facilitar i mantenir rutines a casa és una de les millors maneres de prevenir l’estrès al teu gat. Però, i si els canvis són inevitables? Per exemple: mudances, reformes a casa, naixement d’un nadó, adopció d’un altre animal, canvi d’horaris per canvi de feina, llarga baixa laboral, vacances, etc. Doncs, en aquestes circumstàncies existeixen certes pautes i processos per facilitar l’adaptació del gat al canvi i que permeten que el nivell d’estrès sigui el més baix possible. És recomanable demanar informació al teu veterinari de confiança perquè et pugui adreçar a una especialista del comportament i actuar a temps. Si convius amb un gat o vols adoptar-ne i estàs interessada en conèixer més aspectes sobre el fascinant món dels gats pots consultar en el meu blog els articles i els tallers que tinc disponibles. Troba el que més s’ajusti a els teves necessitats.
Sempre al servei dels gats.
Sóc especialista en gats (conducta i benestar) i puc ajudar-te a entendre millor al teu gat (el seu llenguatge i com es comunica). Si tens qualsevol dubte o inquietud pots contactar-me de la forma que et resulti més fàcil (telèfon, email, IG…)
Gatos a pares
Comportament i Benestar animal
Maria-Josep Pons Santamaria · Assessora felina
Máster en Etologia d'Animals de Companyia (UAB)
Llicenciada en Ciències Biològiques (UB)
Tel. 677 65 66 88
IG: @gatos_a_pares
Web: sites.google.com/view/gatosapares/inicio