Viatge al cor de la muntanya màgica

CRÍTICA LITERÀRIA / Colm Tóibín transita pels fets clau del segle XX a través d'una brillantíssima biografia novel·lada de Thomas Mann

Cultura, Aparador

Colm Tóibín aprofundeix en la intimitat sexual, creativa i familiar de Thomas Mann en una obra excelsa
Colm Tóibín aprofundeix en la intimitat sexual, creativa i familiar de Thomas Mann en una obra excelsa

Ramon Torrents

'El mag'
Colm Tóibín
Amsterdam
Preu: 22,75 €

Majestuosa, exuberant, audaç, holística. Colm Tóibín, amb 'El mag', ha signat una esplendorosa ficció històrica que furga i fa aflorar de tal manera la vida íntima, familiar i artística de Thomas Mann i el seu entorn que hom diria que l'escriptor irlandès hauria complementat les biografies i diaris personals del premi Nobel, autor de clàssics com 'La mort a Venècia' o 'La muntanya màgica', amb llargues converses amb l'escriptor alemany, que no hauria escatimat cap detall. Tóibín s'ha documentat amb profusió, i s'ha atrevit a completar (interpretar?) aquells aspectes de la vida de Mann que més llacunes presentaven. Atreviment erudit no exempt d'una aparentment sòlida base.

L'exili, l'amor, el desarrelament, el desànim, el procés creatiu, la mort i el dol, l'absència, el desig insatisfet, l'èxit, les relacions familiars i les relacions públiques. De la mà de Mann transitem en els fets cabdals del segle passat i les vivim de manera immersiva, en primera persona: la Primera i Segona Guerres Mundials, l'auge del nazisme, l'expatriació, la guerra freda, la cacera de bruixes als EUA i la fràgil reconstrucció europea. I percebem com el cèlebre escriptor alemany s'ha de debatre permanentment en el difícil equilibri de posicionar-se o no davant les peticions/reclamacions de familiars, autoritats o opinió pública contra el nazisme, primer i contra el comunisme, després. Mann, més analític que arrauxat, regula els tempos per convenciment, per por o per prudència, tot i les pressions a les què és sotmès com a reconegut intel·lectual i prescriptor. "Podia imaginar l'humanisme, que no tenia cap pes en una època que exaltava la voluntat de la multitud. Es podia imaginar una intel·ligència fràgil, que quasi no volia dir res en una època que honorava la força bruta", escriu Tóibín. Temps convulsos que obligen Mann a renegar, a contracor, de la seva pàtria natal. El país de Goethe i Beethoven, però ara també de Buchenwald i la solució final. "Alemanya no és, per naturalesa, especial. Si està envoltada d'enemics és perquè s'ha fet aquestes enemics. I els actes bàrbars que s'han comès contra la població jueva l'han allunyat de tota possible redempció. Per rescatar-la, caldrà derrotar-la".

Un tribut a Thomas Mann, vessat en la versió catalana per Ferran Ràfols Gesa, que encimbella Colm Tóibín com a un dels més brillants novel·listes contemporanis. Candidat en tres ocasions al premi Man Booker, Tóibín manté una estreta vinculació amb Catalunya, que va descobrir a través d'Ernest Hemingway. L'escriptor irlandès, autor d'obres com 'Brooklyn', 'Homenatge a Barcelona' i 'Mares i fills', va viure de jove a la Barcelona de la transició. I d'uns anys ençà passa els estius al Pallars.

Si l'estiu és bon moment per a lectures, aquesta us farà venir ganes de (re)llegir les obres de Mann, i les del mateix Tóibín.

Podeu adquirir el llibre en el següent enllaç.

Edicions locals