Brian Eno: 'La crisi actual ens dona l'oportunitat de pensar quin món volem'
FIXING THE FUTURE / El músic i compositor és un dels més de 50 ponents convidats a la pròxima edició del festival, que se celebrarà al CCCB el 16 i 17 de setembre
"He deixat d'utilitzar les paraules crisi climàtica per anomenar-ho ‘oportunitat per a la civilització’". Amb aquesta contundència i claredat, el compositor Brian Eno dona pistes de com la música pot ser el mitjà per impulsar una transformació social i climàtica. Brian Eno és un dels pioners musicals més reconeguts mundialment. A més dels seus treballs en solitari, ha col·laborat amb artistes de la talla de David Bowie, U2, Coldplay i Paul Simon. És un dels convidats al festival Fixing the Future, que se celebra al setembre al CCCB (Barcelona). El músic, compositor i activista ens dona les claus per una transformació social i climàtica de la mà de la ciència i la música, i reflexionarà sobre el poder revolucionari de la música i del seu projecte EarthPercent. Les entrades al festival es poden adquirir a través del web fixingthefuture.habilis.cat
ARTICLE EDITAT PER BIANCA FIORE A PARTIR D'UNA CONVERSA DE BRIAN ENO I CATHY RUNCIMAN
Per al compositor anglès, la solució a la crisi climàtica ha de venir de la mà d'una reestructuració econòmica i un canvi en la relació que tenim amb la natura. És per això que, conscient de l'altaveu que té com a figura pública, ha creat el projecte EarthPercent. Aquesta plataforma vol redirigir el concepte d'indústria musical tal com la coneixem actualment i, amb l'ajuda de científics, crear-ne una molt més conscient i justa amb el canvi climàtic i les necessitats del segle XXI.
Eno reflexiona sobre la música com a acte polític i posa l'exemple d'una peça titulada In C, del músic nord-americà Terry Riley. Aquesta partitura pot ser tocada amb l'instrument que l’intèrpret vulgui, a la vegada que pot decidir canviar de frase quan cregui convenient. L'única condició, però, és la d'acabar tots a la frase 53. En aquest sentit, Brian Eno remarca que el fet diferenciador i interessant d'aquesta peça és que, cada vegada que l'escoltes, sona diferent, canviant i viva. “La resposta política a tot això surt quan deixes als músics interpretar la partitura com ells volen, i d'aquesta manera, aconsegueixes una resposta més orgànica”. Afirmant, doncs, que la política actual, igual que la partitura In C, hauria de deixar les decisions de canvi als ciutadans.
No et perdis la seva intervenció dins del marc del festival Fixing the Future, el 16 i 17 de setembre al CCCB (Barcelona). > Oferta exclusiva per als lectors i lectores dels diaris Som! Últims dies per gaudir d’un descompte del 30% en l’abonament complet. A més, fins al 31 de juliol, descompte especial del 15% en l’entrada de dia. Introdueix el codi FIXSOM al comprar les teves entrades al web.