Sir Tim Smit: 'La gent mai no veu a venir el futur'
FIXING THE FUTURE / Smit és és un dels més de cinquanta ponents convidats al festival Fixing the Future, que se celebra el 16 i 17 de setembre al CCCB
A finals de la dècada dels 90, Tim Smit va fundar l’Eden Project. Tot i la seva reeixida trajectòria com a productor musical, considera que aquesta és la seva obra mestra definitiva. I no és per a menys! Al bell mig dels camps de Cornualla s’hi aixeca un conjunt espectacular de cúpules gegantines que alberguen, com un hivernacle, milers i milers d’espècies vegetals. És la selva tropical interior més gran del món i alhora, seguint amb l’esperit musical del seu fundador, també fa d’escenari per a festivals de música. Un espai que originalment havia estat una mina d’argila, s’ha transformat en una destinació vibrant que atrau al voltant d’un milió de visitants cada any. El 16 i 17 de setembre, Tim Smit assistirà al festival Fixing the Future al CCCB per explicar aquest projecte revolucionari.
ARTICLE ELABORAT PER DON FORBES.
Però he volgut parlar amb ell perquè ens n’avanci algunes coses. A través de Zoom, veig les cúpules del seu Edèn, brillant contra la posta de sol. “Quan vam engegar l’Eden Project buscàvem deliberadament un lloc abandonat. Insuflar vida a la terra erma és profundament esperançador”. M’explica que més del 75% del sòl del nostre planeta es troba substancialment degradat. Smit té l’objectiu de revertir aquesta ombrívola estadística per l’any 2025, establint un Eden Project a cada continent habitat. “Tanmateix, no volem ser exportadors colonials d’idees, sinó crear una xarxa global d’Eden Projects liderada per gent local. És increïble el que es pot aconseguir quan combines cultures i escoltes una àmplia varietat de veus”.
A Costa Rica, per exemple, Smit i el seu equip es van associar amb la Reserva Indígena de Matambú per recuperar 4.000 hectàrees de terres de cultiu degradades, un projecte iniciat pel filantrop Peder Kolind el 1996. “En aquesta selva tropical ara pròspera, la boirina de calor sobre les muntanyes dels voltants ha estat reemplaçada per un remolí de boires que generen núvols, pluges i rius”. Per a Smit, la regeneració representa molt més que ecologia: “Si realment vols entendre el nostre model comercial, vés a veure El Padrí”. Riu, però no és una exageració! L’Eden Project ha injectat més de 1.900 milions de lliures en l’economia local de Cornualla. “Sobrevivim perquè tenim un munt de persones que volen que sobrevisquem. És una relació simbiòtica. Volem fer servir el capitalisme com una arma, per permetre el creixement dels qui ens envolten i ajudar-los a fer grans coses”.
Antropòleg de formació, parla apassionadament dels obstacles que hem de superar com a espècie, però també del gran potencial que tenim per progressar. “Tradicionalment, la gent mai no veu a venir el futur. Per sort, ara puja una nova generació que està entusiasmada pel futur, pel que ha de venir, pel que encara està per fer. Totes les meves esperances estan dipositades en ells. Al capdavall, el passat ja no és una opció”.
No et perdis la seva intervenció dins del marc del festival Fixing the Future, el 16 i 17 de setembre al CCCB (Barcelona). > Oferta exclusiva per als lectors i lectores dels diaris Som! Gaudeix d’un descompte del 30% en l’abonament complet. Introdueix el codi FIXSOM al comprar les teves entrades al web.