Yayo Herrero: 'Cap ésser humà pot viure sense interaccions amb la naturalesa'

FIXING THE FUTURE / Referent de l'ecofeminisme, és una de les més de 50 ponents convidades a la pròxima edició del festival, que se celebrarà al CCCB el 16 i 17 de setembre

Aparador

Yayo Herrero
Yayo Herrero | David Sabadell (CRíTIC)

ARTICLE ELABORAT PER BIANCA FIORE A PARTIR DEL TEXT DE YAYO HERRERO PUBLICAT ORIGINALMENT A CTXT.
“La societat occidental s’ha construït sobre una perillosa fantasia: que els éssers humans podem viure aliens als límits de la naturalesa”. Yayo Herrero diu aquesta frase amb tota la contundència que li atorga ser una de les veus més influents d’Europa en matèria d’ecofeminisme. Un moviment gestat a mitjans dels anys setanta, que Herrero fa dècades que estudia, reimagina i aplica. L'activista donarà les claus per entendre l'ecofeminisme, una proposta que trenca radicalment amb el model econòmic i polític actual, en la seva intervenció al festival Fixing the Future que se celebra al setembre al CCCB (Barcelona).

Allà explicarà tot el que cal saber sobre aquest corrent revolucionari on la política i l’economia s’uneixen amb el feminisme i l’ecologia. “Només uns quants individus —majoritàriament homes— poden viure com si estiguessin per sobre de la naturalesa”, explica Herrero, “i ho fan gràcies al fet que, en espais ocults en l’economia i la política, altres persones, terres i espècies s’ocupen de mantenir-los amb vida. Són una minoria, però desgraciadament el model polític i econòmic actual està organitzat així”.

Segons Herrero, el model actual és estret de mires, ja que expulsa del seu camp d’estudi la naturalesa, la finitud dels recursos i els treballs de cura. Això ha contribuït a “una profunda crisi eco-social que amenaça la nostra existència”. I continua: “El nostre planeta té uns límits que, de fet, ja hem sobrepassat. El decreixement de l’esfera material a escala global no és una opció, sinó un fet ineludible”. Aquí entra en joc l’ecofeminisme i Herrero ens ho exemplifica: “Hi ha poblacions que intenten oposar-se a projectes extractivistes, a la construcció invasiva d’infraestructures, a monocultius com el de la soja, de l’oli de palma… Si hi parem atenció, veurem que les protagonistes d’aquestes lluites són majoritàriament les dones”. I conclou: “La seva prioritat és posar la vida al centre”.

No et perdis la seva intervenció dins del marc del festival Fixing the Future, el 16 i 17 de setembre al CCCB (Barcelona). > Oferta exclusiva per als lectors i lectores dels diaris Som! Gaudeix d’un descompte del 30% en l’abonament complet. Introdueix el codi FIXSOM al comprar les teves entrades al web.

Edicions locals