Àgora ofereix assessorament en fiscalitat per a criptomonedes

RENDA 2021 / Entrevista a Sergi López, director executiu comercial d'Àgora, per parlar de la campanya de la Renda i les criptomonedes

Aparador

Àgora està situada al carrer Josep Umbert, en un edifici emblemàtic
Àgora està situada al carrer Josep Umbert, en un edifici emblemàtic

Ara que s'ha obert el termini de presentació de la declaració de la Renda corresponent a l'exercici 2021, aflora novament uns dels aspectes més novedosos de la fiscalitat: el tractament de les criptomonedes, criptoactius i criptodivises. Des de finals de l'any passat, l'assessoria i consultoria Àgora, va posar en marxa una empresa especialitzada en el tractament fiscal de les criptomonedes. De fet, és una de les dues empreses a tot l'Estat que tenen una provada especialització en aquest àmbit. Una nova àrea dins el grup que coordina un dels tres millors experts de l'Estat en aquest món emergent de les monedes virtuals. Un servei addicional a totes les solucions integrals que ofereix Àgora, i que no és nou, ja que està implementat en la dinàmica fiscal de l'entitat des de fa cinc anys, però ara d'una manera exclusiva. En parlem amb Sergi López, director executiu comercial d'Àgora.

–Què cal saber de criptomonedes i inversions derivades de cara a la declaració de la Renda?
–Particulars i empreses s'han aventurat a invertir en monedes virtuals, tot i el desconeixement que encara existeix de com funcionen i com s'han de declarar. A finals de l'any passat, Àgora vam posar en marxa un servei especialitzat en criptomoneda, criptoactius i criptodivises precisament per orientar d'una manera solvent a particulars i empreses en matèria de fiscalitat i inversió en moneda virtual, que d'un temps ençà tant s'han popularitzat.
–Què cal fer per a una correcta declaració?
–Cal dominar específicament com es declaren aquestes inversions i nosaltres, amb la voluntat d'oferir un assessorament al més eficient possible, hem creat un equip coordinat per una de les tres persones que més en saben d'aquest àmbit a l'Estat. És fiscalista, assessor, professor, conferenciant i escriu a diaris i revistes especialitzades. És un servei complementari al de gestió de la Renda que ja oferíem a clients, i que des de fa cinc anys ja incorporem al nostre catàleg de serveis. Ara, però, hem fet un pas endavant i hem creat una empresa especialitzada.
–No ho pot fer qualsevol, per tant...
–Hem atès clients descontents per una mala gestió prèvia. Cal vigilar molt en mans de qui deixem aquest assessorament i informe resultant. Nosaltres garantim un servei òptim ja que tenim el certificat Corporate per treballar aquests aspectes amb el programa CoinTracking.

"Hem creat un equip sobre fiscalitat en moneda virtual liderat per un dels tres màxims experts en criptomoneda de tot l'Estat"

–Quin termini tenen les persones interessades per deixar a les vostres mans aquesta tasca?
–Hi ha un marge inferior ara mateix a dos mesos perquè a la gent no se Àgora ofereix assessorament en fiscalitat per a criptomonedes li escapi el tren. Cal fer-ho i fer-ho bé. Hisenda té quatre anys per revisar i reclamar qualsevol comptabilització omesa o mal imputada. En funció del volum de moviment pot representar 50 hores de feina, de manera que cal afanyar-se per poder tenir-hi tot dins de termini.
–Com tributen aquests actius?
–Encara que no hi ha una legislació específica. La Direcció General de Tributs ha donat resposta a un nombre elevat de consultes vinculants que ajuden a enquadrar certs fets imposables amb la legislació tributària vigent. A l’IRPF existeix l’obligació de declarar les plusvàlues i minusvàlues que es posin de manifest quan es transmeten, com qualsevol bé patrimonial, per diferència entre el valor d’adquisició i el de transmissió. Aquí inclouríem els canvis entre criptoactius. Per tant, tributaran a la base especial de l’estalvi, amb tipus que van des del 19% al 26% màxim.
–I cal un control exhaustiu de les operacions...
–Cal que els inversors disposin d'unregistre exhaustiu dels seus moviments per declarar correctament les plusvàlues. Si és una empresa la que compra criptomonedes, el seu tractament a l’Impost de Societats funciona com el d’una existència, i la plusvàlua o minusvàlua tributarà al 25%.
–I en el cas de l'IVA?
–Les transaccions de criptomonedes estan exemptes d’IVA, per considerar aquests actius com a mitjans de canvi.
–Aconselleu invertir-hi, en moneda virtual?
–Sense dubte, però si sabem que al darrera hi ha un projecte àgil, transparent i fiable. Com a inversió i com a aposta de futur tecnològica. El blockchain ha vingut per canviar les coses. Per això el més important és saber el projecte que s'hi amaga. Ara només en transcendeix la volatilitat i els diners que es poden guanyar o perdre, però a mesura que s'implementi la tecnologia a negocis i a la societat en general, la majoria s’estabilitzaran per a l’ús diari. Les preferents no eren un mal producte però es van vendre a persones que no eren les adequades.

"També hem habilitat un web senzill que permet fer reserves en criptomoneda i sol·licitar serveis com el de seguiment d'inversions"

–El bitcoin és la moneda virtual més popular...
–Sempre he considerat el bitcoin com a una reserva de valor, com l’or. La resta són monedes especulatives i depenent del projecte que tinguin o anunciïn, variaran el seu valor.
–Particulars i empreses tenen idèntiques obligacions en matèria fiscal?
–Res que pugui diferir del món inversor tradicional. Cal, per damunt de tot, conèixer a fons el sector. No entrar-hi de cop. No invertir més diners dels que pots prescindir en cas de pèrdua total. I òbviament assessorar-se de les obligacions fiscals.
–A banda de la divisió especialitzada, heu activat un web específic...
–Sí, és d'ús molt intuïtiu i senzill, www.fi scalcrypto.io, que permet fins i tot fer reserves en criptomonedes i la reserva de serveis com la declaració de la renda, complementàries, entre d'altres. A més, posem a disposició un servei de seguiment de les inversions, on revisem totes les operacions, les reordenem per preparar-les per la renda i enviem informes cada mes als clients.
–Quin consell donaries a qui valora la possibilitat d’invertir-hi?
–D’entrada que contactin amb nosaltres. És important que sàpiguen on s’estan fi cant, quins riscos implica i on volen invertir. Quines demanen identitat d’usuari. Conèixer la vessant fiscal com a inversió, saber aplicar les noves regulacions interpretant els contextos: mineria, blockchain, NFT i altres activitats. També hi ha molt desconeixement amb les cases d’intercanvi (exchanges), les bitlleteres (wallets). Un pas en fals pot fer perdre tots els fons sense opció de recuperar-los. A Àgora tenim un equip fiscal plenament capacitat per assessorar de riscos i repercussions legislatives i fiscals en aquesta matèria.

LA MONEDA VIRTUAL
–Tot sovint sentim a parlar del terme criptomoneda, però poca gent té clar què és i quina funcionalitat té?
–Per definir criptomoneda cal posar en context l'àmbit, si és comptable, financer, d'inversió, empresarial, de carrer... Jo diria que és una moneda digital d’intercanvi creada a partir d'una tecnologia innovadora basada en la criptografia, la blockchain. No se sap amb certesa quantes n'hi ha però hi ha qui parla de 2.500, o fins i tot de 10.000. Qualsevol persona o empresa pot crear-la fàcilment.
–Darrerament se n'ha parlat dels perills. Faciliten l'opacitat?
–El blockchain s’acabarà integrant al món de les transaccions i els negocis. Dona agilitat a les operacions, permet la traçabilitat i l'anonimat, però no es poden fer bestieses. També hi ha activitats il·lícites finançades amb euros o dòlars, no calen bitcoins. No és opac, genera automatització i seguretat. Una operació no es pot modificar, és a grans trets un llibre comptable. I no calen comissions a tercers, només s'estableix una xarxa sense intermediaris. L'eina és bona però cal conèixer qui hi ha darrera.

ÀGORA
C/ Josep Umbert i Ventura, 129 · GRANOLLERS
www.fiscalcrypto.io · 93 870 64 08

Edicions locals