Si has d'aplicar un pla d'igualtat a l'empresa, Davilans Consultors

La consultoria ajuda a desenvolupar l'equip humà i a transformar-lo en el principal valor de l'empresa

Aparador

Dolors Adamuz, directora de Davilans Consultors i pèrita experta en assetjament sexual o per raó de gènere
Dolors Adamuz, directora de Davilans Consultors i pèrita experta en assetjament sexual o per raó de gènere

Els últims anys, segur que has sentit a parlar d’igualtat entre dones i homes, de bretxes salarials, de sostres de vidre, de paritats i de molts altres conceptes relacionats amb el gènere. Aquests conceptes, que potser algú pot considerar una moda efímera, s’han convertit en part de la normalitat de moltes empreses. Quina empresa no aplica avui polítiques de conciliació per tal que la vida personal i laboral sigui més compatible? Quina empresa no té avui dia un protocol contra l’assetjament sexual o per raó de gènere?

Aquests i altres aspectes són fruit de diferents canvis normatius i socials (o potser de canvis socials que han impulsat aquests canvis legislatius), que al llarg dels últims anys, han equiparat, si més no sobre el paper, els drets de les dones i els homes, específicament en l’entorn laboral.
 
Dins aquest procés evolutiu de la societat i de les normes, el passat 7 de març es va produir un darrer pas, que va ser la implantació total de la llei que obliga a les empreses de més de 50 treballadors a tenir un pla d’igualtat. Aquest procediment implica diagnosticar la situació en què es troba l’empresa, determinar quins aspectes millorarem en els propers 2-4 anys, assignar recursos humans i econòmics per assolir aquests objectius, i sobretot, legalitzar tot el procés en un registre públic.
 
Malauradament, menys d’un 20% de les empreses que estan obligades a tenir un pla d’igualtat el tenen legalitzat en aquests moments. Disposar d’un pla d’igualtat no serveix només per complir amb la normativa vigent, sinó que és una eina per millorar la gestió dels recursos humans de l’empresa. Des del pla d’igualtat es dissenyen objectius de formació, de conciliació, de millora de les condicions de treball, d’estructuració dels mecanismes de contractació... Per a Recursos Humans és una eina que, des d’una perspectiva de gènere, permet evolucionar en el desenvolupament de les persones que treballen a la nostra empresa. 
 
I, per tant, si no tinc una empresa de més de 50 treballadors, no puc utilitzar aquesta eina per gestionar el meu capital humà? I tant!! El pla d’igualtat és obligatori a partir de 50, però no és exclusiu. Hi ha empreses de mida més reduïda que, per raons comercials, o amb l’expectativa de créixer, o inclús per optar a subvencions i ajudes públiques, han decidit implantar un pla d’igualtat. 
 
També cal recordar que, per aquestes empreses petites, existeix l’obligació de tenir el registre de retribucions (que ens ajudarà a detectar l’existència o no de la bretxa salarial) i el protocol contra l’assetjament sexual. Des de Davilans Consultors et podem ajudar a implantar el pla d’igualtat o altres elements de polítiques de gènere, i a utilitzar aquest element a l’hora de desenvolupar el teu equip humà i transformar-lo en el principal valor de la teva empresa per gestionar els canvis que ens esperen.
 
Davilans Consultors
carrer Sant Josep de Calassanç, 6 · Granollers
Tel. 93 860 17 29 · https://davilans.net

Edicions locals